5 paşi spre fericirea deplină

Fiecare dintre noi vede fericirea în mod diferit. Nu există reţete general valabile pentru a o simţi, pentru că suntem unici. Însă există anumiţi paşi care ne pot ajuta să descoperim ce anume ne face cu adevărat fericiţi pe fiecare dintre noi.
Fiecare dintre noi vede fericirea în mod diferit. Nu există reţete general valabile pentru a o simţi, pentru că suntem unici. Însă există anumiţi paşi care ne pot ajuta să descoperim ce anume ne face cu adevărat fericiţi pe fiecare dintre noi.

1. Analizează-te sincer


Primul pas ar fi analiza sinceră, făcută fără frica de a descoperi toate temerile tale sau convingerile în care ai crezut foarte mult timp. Poţi să începi întrebându-te: în prezent sunt cu adevărat fericită? Dacă nu, ce m-ar face să mă simt fericită? Ce mă împiedică să fiu fericită? Este vorba despre lucruri pe care cred că nu pot să le fac sau să le am, şi care sunt acelea? Mergi fără teamă cât mai în străfunduri în interiorul tău, din copilărie şi până acum.
Adu-ţi aminte ce te-au învăţat părinţii când erai mică, ce părere ţi-au indus despre tine, ce lucruri te-au rănit de-a lungul timpului şi cum ai reacţionat în consecinţă. Ceea ce ne împiedică să fim fericite sunt toate aceste credinţe despre noi înşine şi despre tot ce ne înconjoară, pe care ni le-am creat conştient sau inconştient şi care acum ne blochează să ne exprimăm cu adevărat pe noi înşine, liber, sub forma pe care o dorim noi.

2. Înţelege-te pe tine


Odată ce am detectat convingerile limitative şi temerile pe care le avem şi am conştientizat de ce le avem, putem să le înţelegem şi să acceptăm faptul că nu suntem vinovaţi dacă am făcut greşeli, ci că tot răul pe care credem că l-am făcut până acum nu a fost decât o reacţie continuă la ce se petrece în jurul nostru, dar asta nu ne defineşte ca persoane. Sunt doar nişte reacţii care, dacă se repetă la nesfârşit, ne pot afecta la nivel profund imaginea de sine şi ne pot face să credem că suntem slabi şi că avem sau nu avem capacitatea de a face anumite lucruri în viaţa noastră.
Spre exemplu credinţa că doar unii pot fi bogaţi, nu şi tu, te împiedică de la bun început să ai bunuri materiale sau chiar să îţi doreşti conştient să le ai. Vei simţi în permanenţă că tu nu le meriţi şi vei atrage spre tine lipsa.

3. Acceptă-te aşa cum eşti


Din momentul în care ai descoperit de ce ai aceste convingeri, de unde provin şi ce urmări pot avea dacă le laşi să te domine, începe să te accepţi pe tine aşa cum eşti în acest moment, cu bune şi rele.

4. Iartă-te şi iubeşte-te


Doar tu singură poţi să te faci să te simţi împăcată cu tine însăţi. De acum începe să te eliberezi de tot ce nu ţi se pare folositor pentru viaţa ta, în primul rând de gânduri.
După ce vei face curăţenie în mintea ta, vei putea să-ţi faci un plan despre cum ar arăta viaţa ta fericită. Şi încet şi cu răbdare vei trece la următorul pas: acţiunea.

5. Acţionează


Nu este suficient numai să-ţi imaginezi şi să aştepţi să vină momentul potrivit ca să acţionezi. Acţionează acum. Ţi-ai creat circumstanţele ca să poţi obţine tot ce îţi doreşti de la viaţă deci începe să pui în practică zi după zi, planurile tale. Dacă te bucură lucrurile mici cum ar fi o plimbare prin parc, să-ţi mângâi pisica sau să dansezi, fă-ţi timp pentru ele. Este un timp pe care ţi-l dedici ţie însăţi şi pe care îl meriţi. Gândeşte-te că şi tu meriţi tot ce e mai bun pentru tine, nu numai cei din jur, şi că nu trebuie decât să-ţi dai seama care sunt acele lucruri şi să întinzi mâna şi să le iei.
Bucură-te de toate plăcerile şi bunătăţile pe care ţi le oferă viaţa. Sunt ale tale.