Care sunt beneficiile jocurilor video de care poți profita și tu?
1. Te ajută să renunți la fumat
Atunci când te joci, acorzi o atenție deosebită activității mintale, de care lectura și uitatul la televizor nu beneficiază. Jocurile necesită un angajament deplin. Un studiu efectuat de Universitatea Brown, Societatea Americană pentru Combatarea Cancerului și Universitatea Stony Brok, realizat în 2014, a constatat că fumătorii privați de nicotină ar putea să-și reducă dependența cu ajutorul jocurilor video.
2. Reduc durerea
Jocurile video le oferă jucătorilor o pauză de la realitate. Oamenii de știință sunt de părere că creierul uman funcționează ca un reflector capabil să se concentreze pe o cantitate limitată de informații la un moment dat.
Atunci când resursele noastre cognitive se concentrează pe un joc mental, avem mai puțină atenție pentru stimulii externi precum mirosul, sunetele și durerea.3. Reduc anxietatea
S-a descoperit că acelor copii cărora li s-a permis să se joace înaintea unei operații nu au mai simțit anxietate. Mai mult, când s-au trezit din anestezie după operație, copiii care se jucau au redus sentimentul de anxietate la jumătate față de copiii cărora le-au fost administate medicamente.
4. Luptă împotriva depresiei
Într-un studiu, s-a constatat că 77% dintre jucătorii care își doreau o sănătate mentală emoțională au beneficiat de o reducere a stresului, o îmbunătățire a stării de spirit și o ameliorare a stării de anxietate. Au fost monitorizate schimbările reale ale activității creierului în cazul persoanelor care se joacă în mod regulat.
După doar 20 de minute de joc, jucătorii au prezentat simultan o variabilitate crescută a ritmului cardiac și o diminuare a undelor cerebrale frontale stângi. Participanții care au petrecut 20 de minute navigând pe Internet nu au avut parte de nicio îmbunătățire a stării de spirit sau a ritmului cardiac.5. Te fac mai rezistent / optimist
Oricine s-a jucat vreodată, știe că jocurile te ajută să te transpui într-o altă lume. O echipă formată din 25 de oameni de știință din Europa și America de Nord a raportat recent că persoanele care se joacă 9 ore sau chiar mai mult în fiecare săptămână au un volum mai mare de materie cenușie în zona de procesare a creierului.
Neurologul Judy Willis a explicat acest proces. Când ai ocazii constante de a încerca diferite strategii și de a primi feedback, obții mai multă dopamină. Nu numai că ești mai optimist, ci ți se schimbă și mentalitatea pe termen lung. Creierul tău se adaptează pentru a căuta mai multe provocări, îți este mai puțin frică de eșecuri și ești mai rezistent în fața acestora.