Exista obiceiul iepurasului de Paste care aduce cadouri si care este mult mediatizat din considerente comerciale, astfel incat toata lumea pregateste sau cumpara cate ceva pentru altcineva. Cu aceasta ocazie, ne gandim la ceilalti, ce le place, ce si-ar dori, ce fac de Paste, daca pleaca pe undeva, la rude in alte localitati, la munte sau in alta tara, daca raman acasa si au invitati.
Ne gandim si noi la copii si la adolescenti, la cum simt ei apropierea acestei sarbatori, la cum se simt intre rudele lor, pe care poate le vad mai rar, la ce le place si ce-i nemultumeste, impotriva a ce simt revolta sau plictiseala, enervare sau regret, ce le aduce zambetul pe buze.
Pastele: o reuniune de familie
Luand aceasta imagine a familiei la masa de Paste, gasim acolo mai multe generatii si multe grade de rudenie, mai multe legaturi familiale.
Unii copii isi intreaba parintii cu aceste ocazii: "Eu de ce nu am o sora cum ai tu?", "De ce bunica a facut asa de multi copii?", "De ce matusa nu are copii? Sau nu este casatorita?". Astfel aceste ocazii, aceste sarbatori aduc la suprafata multe ganduri, amintiri, discutii dar si intrebari. Copiii si adolescentii cunosc rude pe care nu le cunosteau, isi pun diferite intrebari, au ocazia sa discute cu altii si sa afle tot felul de lucruri.
Sarbatorile Pascale si conflictele familiale
Sigur ca a fi impreuna cu toata familia nu aduce doar zambete. Cel mai adesea, astfel de mese familiale, de intruniri cu ocazia sarbatorilor sau evenimentelor din familie sunt insotite de izbucniri de conflicte, certuri, reprosuri, nemultumiri, regrete, momente de tristete sau de revolta.
Copiii se plictisesc si evita astfel de momente pentru ca n-au cu cine sa se joace, sunt pusi sa stea la masa, sunt intrebati de scoala, li se cere sa fie politicosi si sa stea langa persoane pe care nu le plac sau cu care nu gasesc nimic in comun. Adolescentii se tem ca vor fi trasi de limba, umpluti de sfaturi, certati pentru tot felul sau laudati in exces. Nu reusesc sa intre in atmosfera de familie cu mai multe generatii, constata ca limbajul lor este diferit de al celorlalti, nu gasesc pe nimeni pe care sa-l simta "de-al lor".
Adesea atmosfera din astfel de momente este descrisa ca fiind foarte tensionata, ca si cum oricand un scandal ar putea izbucni. Mereu cineva se teme ca o persoana sa nu bea prea mult, sa nu dezvaluie un secret, sa nu-si afirme deschis ostilitatea fata de altcineva.
Asta inseamna ca atunci cand sunt mai multe generatii la un loc, cand familia este reunita, avem trairi si sentimente amestecate, unele foarte intense, altele mai superficiale, apar la suprafata atat ostilitatea, cat si teama, tristetea sau entuziasmul. De multe ori, exista o veste buna in jurul careia se anima discutia, cum ar fi apropierea unei nasteri sau o casatorie, reusita cuiva din familie la un examen. Deopotriva sunt evocate si evenimente triste sau rusinoase, membrii familiei care nu mai sunt, divorturi, despartiri, decese, mutari, planuri de viitor. Este un amestec de multe persoane, multe obiceiuri, multe sentimente care pentru unii poate fi greu de suportat. Din aceasta cauza, genul asta de evenimente sunt considerate incarcate.
Revederile de sarbatori: motive de bucurie doar pentru unii
Dar fiecare dintre noi, indiferent de varsta, sex sau situatie familiala traieste intr-un fel aceasta intalnire, cu atat mai mult cu cat este ceva rar. De aceea, unii dintre noi de-abia asteapta sa vada persoane pe care le vad asa de rar, pe cand altii de-abia asteapta sa "scape" de aceasta intalnire. Asta in functie de cum suporta amestecul familial, de cat de mult reuseste sa stea in prezenta unor oameni atat de diferiti ca varsta, preocupari, atitudini.