Problemele adolescentilor
In cazul adolescentilor, situatia este diferita. Solicitarea ajutorului poate veni din partea lor, rolul parintelui fiind acela de a-i ajuta sa gaseasca pe cineva corespunzator. In cazul in care decizia apartine parintilor ingrijorati, adolescentul, desi merge la consultatii, ajunge sa denigreze ingrijorarea parintilor.
In ceea ce priveste problemele adolescentilor, psihoterapeutul afirma: "De multe ori, exista nevoia de a vorbi cu altcineva decat cu parintii si nu din cauza ca nu ii iubesc, ci din cauza ca nu se simt confortabil sa le povestesca toate 'dramele' interioare.
In general, adolescentii vin cu probleme emotionale ce tin de relatiile cu ceilalti, de apartenenta la un grup sau de prietenie/iubire".
Mai ales in cazul adolescentilor, discutia dintre psiholog si pacient va avea loc doar intre patru ochi. "Exista o limita a confidentialitatii, o limita in a dezvalui total parintilor lumea interioara a copilului, cu tot ce presupune ea.
Acestia vor trebui sa accepte, chiar daca cu dificultate, noua relatie pe care copilul o va dezvolta cu psihologul", sustine Andreea Dumitrescu.
La cine sa apelezi
In functie de problemele pe care le are micutul tau, te poti adresa unui psihopedagog, psihoterapeut sau psihanalist. Andreea Dumitrescu face diferenta dintre specialisti si te ajuta sa intelegi cine l-ar putea ajuta pe micutul tau sa depaseasca perioadele dificile:
Psihopedagogul este un specialist care poate avea competente de consiliere psihologica. Aria sa curiculara este axata pe domeniul scolar, pe performante scolare, pe felul in care cineva citeste/socoteste, se concentreaza, invata, asculta, are initiativa cu precadere in domeniul scolar.
Psihoterapeutul poate apartine mai multor scoli terapeutice: orientari umaniste, psihodinamice, cognitive-comportamentale, de familie etc. Are competente ce tin de consiliere si terapie in scoala de apartenta.
Psihanalistul este tot un psihoterapeut, insa cu o orientare clara psihodinamica. Se axeaza pe studiul profund al istoriei de viata a unei persoane, luand in considerare o anumita structura a aparatului psihic (simbolism, prezenta inconstientului, evolutia psihosexuala, prezenta triolui Sine-Eu-SupraEu, mecanisme de aparare etc.).
Comentarii (5)
Buna! Ma numesc Georgiana am 18 ani si ma simt foarte nefericita si trista de ceva vreme....parintii mei s-au despartit cand aveam 2 ani, deoarece eram mica a trebuit sa raman la mama, ea sa recasatorit cu un barbat care era foarte violent, intr-un final m-am reintors la tatal meu care sta cu parintii lui. imi este foarte greu. de la un timp snt foarte trista , nu pot sa ma gandesc la nimic , nu pot sa invat. nu stiu ce sa fac!
cu nepotul meu,parintii lui fiind plecati la munca.A fost greu pentru amandoi,mai ales dupa vizitele in tara ale fiicei si ginerelui meu,mai ales ca datorita slujbelor pe care le au,nu pot veni impreuna in tara.Am acultat ce mi-au spus si alte bunici si uite asa,am cerut ajutor de specialitate din partea doamnei psiholog Domnica Petrovai.O puteti gasi la FamilyClinic,zona Pipera,strada Erou Iancu Nicolae 124,vis-a vis de Jollie Ville.Va puteti programa si online,la adresa :reception@familyclinic.ro.Nu ezitati sa cereti ajutor de specialitate,mai ales cand e vorba de copii sau nepoti!
@Elena U.: si eu am avut probleme cu fetita mea, care era foarte neascultatoare. Oricat de autoritari am fi fost, eu si sotul meu, nu reuseam sa ne impunem in fata ei. Intr-un final ne-am hotarat sa apelam la un specialist. Asa am ajuns la dna. dr. Stansiu Laura, medic specialist in psihiatrie infantila, psihoterapeut cu experienta acumulata in proiecte internationale, care ne-a ajutat enorm in rezolvarea problemelor. Parca avem alt copil, este mult mai cooperanta si ascultatoare. Pe doamna dr o gasesti la o clinica din Pipera, vis-a-vis de Jolie Ville, se numeste FamilyClinic. Mai are si alte servicii, dar este specializata pe pediatrie. Imposibil sa nu gasesti un raspuns acolo, la atatea capete luminate. Iti fac recomandarea cu toata increderea. Stiu din propria experienta. Sanatate multa si ma tii la curent.
sunt un parinte care nu stiu ce sa mai fac.fata mea e clasa doua.a mers la gradi 2 ani.anul trecut am dat-o la scoala nu a vrut sa stea a stat sotia cu ea 1 luna jumate dupa aceea a ramas singura.cu 1luna pana sa termine anul scolar a inceput iarasi sa planga ca nu p[oate sta fara maicasa la scoala,a stat iar sotia cu ea,a terminat prima pe clasa,invata ff bine.acum a inceput iarasi nu sta la scoala fara maicasa plange,tipa nu stiu ce sa mai fac.va rog mult dati-mi un sfat.astept un raspuns cat mai repede.
Buna ziua.Asi avea nevoie de sfatul unui psihoterapeut pt. baietelul meu de 8 ani care uneori are un comportament agresiv la scoala fata de d-na invatatoare si de colegi.Nu se intampla des dar cand nu-i convine ceva reactioneaza violent.In general este un copil linistit si invata bine.Va multumesc.
Posteaza comentariu