Nevoia de dragoste a femeii isterice (histrionice)

Dragostea - dupa cum spunea Moliere este treaba femeilor si a istericilor de asemenea. Trebuie cautata cauza afinitatii dintre femeie si isterie. Boala isterica a fost si este inca o boala considerata a fi provocata de dragoste, de lipsa sau de excesele ei, de deficientele, de necazurile ei, de inevitabilele suferinte. Isteria ramane o tulburare a carei axa principala priveste relatiile cu celalalt si raporturile dintre dragoste si sanatate.
Care este deosebirea dintre isterie si histrionism?

Isteria este notiunea primara, de conotatie etiologica, axata asupra fenomenului de investitie afectiva si erotizare. Histrionismul este notiunea secundara de conotatie clinica axata asupra manifestarilor pacientului, ilustrata prin comportament demonstrativ si polarizarea atentiei celorlalti.


Care sunt trasaturile caracteristice ale persoanei isterice?

  • polarizarea atentiei celorlalti; dorinta irezistibila de a se plasa in centrul grupului;
  • labilitate si versabilitate emotionala in concordanta cu dispozitia celor din jur;
  • comportament seducator si provocator, intalnit nu numai la femei ci si la barbati, cu tentinta de a-l scoate pe cel vizat din indiferenta;
  • conduita erotizata si realitate sexuala; histrionicul elaboreaza fantezii sexuale, independent de nevoile de dragoste investite, fara a recurge insa la agresiuni sexuale verbale sau reale;
  • impresionabilitate, sugestibilitate; istericul adopta "temperatura" afectiva a interlocutorului sau a grupului in care se afla;
  • catharsis afectiv facil; histrionicul nu-si poate stapani tensiunea dispozitionala, izbucnind intr-o descarcare dezordonata si demonstrativa a sentimentelor si trairilor;
  • comunicare colorata, metaforica, impresionabila;
  • dramatizarea continutului comunicarii care ilustreaza o mixtura de date, situatii si fapte, reale ori plauzibile, dar neverosimile;
  • personalizarea relatiilor; histrionicul traieste relatiile mai apropiate, mai intense si mai intime decat sunt in realitate;
  • disponibilitate redusa de mentinere a relatiilor; persoana histrionica nu are relatii durabile, stabile intrucat este intr-o continua cautare de nou in domeniul oamenilor, relatiilor.


Exista si barbati isterici?

La o apreciere empirica si spontana, trasaturile histrionice sunt mai apropiate trasaturilor feminine de personalitate, ca si stereotipul de rol al femeii, insa, fara indoiala ca exista si barbati afectati de aceasta tulburare.


Studiile arata ca in cadrul populatiei generale numarul de femei afectate de aceasta tulburare este egal cu numarul barbatiilor. In cadrul populatiei din spitale s-a constatat ca prevalenta tulburarii este mai mare la femei.

Acest lucru este explicat prin capacitatea mai mare a femeilor de comunicare a bolii, prin disponibilitatea mai mare a femeii de a solicita ajutor medical si prin convingerea mai mare a femeilor ca interventia psihomedicala poate fi eficienta.


Care este comportamentul femeii isterice (histrionice) in cuplu?

Traumele copilariei, confuzia dintre limbajele de copil si de adult sunt principalele cauze ale comportamentului istericei in cuplu care cauzeaza: contradictii, bizarierii sexuale (din acest punct de vedere se constata faptul ca o mare majoritate dintre persoanele isterice prezinta disfunctii sexuale), conflicte resimtite intre sexualitate si tandrete, intre dragoste si dorinta, intre cererile de dragoste si asteptarea dovezilor de dragoste.


Ca toata lumea, isterica, pentru a trai, are nevoie sa fie iubita, dar ceea ce distinge nevoia ei de dragoste de a celorlalti este modul de a si-o satisface. Si, ceea ce asigura satisfactia nevoii sale de dragoste este privirea celuilalt care actioneaza asupra ei asemenea unui drog de care nu se poate dispensa. Pentru a stapani aceasta putere vitala, insufletitoare si reinsufletitoare, isterica recurge la mii de viclenii.

Exhibitionismul este una dintre ele. Isterica isi doreste sa fie perfecta, nu renunta niciodata la idealul ei de perfectiune, la acea frumusete ideala la care aspira. In concluzie, ea are o nevoie mai mare de dragoste decat restul lumii iar manifestarea sentimentelor in cazul unei astfel de femei este una exploziva si demonstrativa.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gongomongo pe 18 Sep 2009, 23:38
    hmmmmm..

    terapia cognitiv comportamentala e cam fumata dupa parerea mea ,desi e in mare voga acum . Nu sunt psiholog dar, am citit in domeniu . Dupa parerea mea , psihologia cognitiv comportamentala priveste omul ca fiind un caine al lui pavlov ...ceva mai inteligent si capabil sa se dreseze singur . Cognitivismul asta ,e de la americani si stim cu totii ca americanii sunt oamenii destul de simpli .

    0
    0

  • monica mihalcea pe 30 Mar 2008, 22:29
    Ergo sum

    cred cu inversunare ca nu exista un, adevarat, remediu impotriva isteriei dat fiind ca sursa exista in subconstient si prin urmare ramane-n el. Nimeni nu poate sterge din memorie o traire reala traumatizanta si elocventa. Sa fim seriosi, ramane pe veci acolo si fiecare din noi vrea sa o pastreze, chiar daca, fata de altii ne protejam mintind ca am uitat-o. Nu spun ca suntem iremediabil pierduti ci doar ca adevarul este greu de suportat si in consecinta de evitat chiar si de catre specialistii care ne pot indopa cu psihoanaliza ori pastile otravitoare. Poate sunt prea suparata pe realitate si reactionez ca atare dar... ma roade ciuda ca fac parte dintre... ajutorul uneori te face sa analizezi prea bine situatiile in care vei putea trai cand iti revii, daca, oare cati facem fata realitatii de dupa?

    0
    1

  • Cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    hmmm...

    articolul este f interesant doar ca nu am inteles mare lucru...la unele chestii ma regasesc..sunt isterica... si daca da.. cum ma tratez??? :)

    0
    0

  • amalia pe 19 Ian 2006, 17:48
    diagnostic stabilit

    dar care este tratamentul?

    0
    0

  • Iulian pe 19 Ian 2006, 17:48
    Isteria salveaza Romania(omenia?)

    Spune-ti fratilor cum se trateaza,sa-i dau si eu citeva galeti nevestei mele!

    1
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:48
    de la Psiholog Gabriela Iorgulescu

    In primul rand, trebuie sa se inteleaga foarte clar ca aceste articole sunt de informare generala pe un subiect ales si ca nicidecum nu se intra in amanunte si nu se pot prezenta toate cazurile decat cele mai frecvente din natura de specialitate Stimati cititori si cititoare articolele sunt de informare generala pe un anumit subiect ales impreuna cu un medic specialist; nu se intra in amanunte si nu se pot prezenta decat cele mai frecvente cazuri din natura de specialitate. NU SE FACE PSIHOTERAPIE sau CONSILIERE pe site, eventualele recomandari sunt pur si simplu la modul general. Fiecare caz este unic in felul lui si sunt detalii, aspecte care se iau in calcul intr-un cabinet( lucruri care nu pot fi discutate public). Acelasi tratament nu este bun pentru toata lumea. Domeniul psihologiei nu trebuie confundat cu medicina generala, desi ne-am obisnuit si in acest caz sa luam o medicatie dupa ureche. Cu toate acestea, si medicina generala presupune analize specifice, in urma carora se adauga sau se interzic unele medicamente pentru aceeasi afectiune. De exemplu, toti mergem la stomatolog pentru a face o extractie sa spunem, dar nu oricine are voie sa foloseasca anestezicul sau anumite componente din anestezic si, de aceea, in mod normal trebuie sa fii intrebat daca suferi de vreo afectiune, in special cardiaca. Cel mult in psihologie se lucreaza cu medicul psihiatru pentru anumite afectiuni gen depresia severa in care la inceput (cel putin) se recomanda o medicatie, depresiile secundare(gen boala Parkinson, care survin dupa boli neurologice), depresii secundare afectiunilor digestive cum ar fi boala ulceroasa, tot la fel pentru bolile psihososomatice, cardiopatiile ischemice, insuficienta cardiaca etc. in care putem vorbi si de medicatie specifica cazului si multe alte particularitati. Deci, atunci cand vorbim de depresie la modul general de exemplu, nu se poate stabili dintr-un articol si nu ar fi deontologic o schema de tratament. Asta este valabil pt orice alta afectiune care este sau va fi prezentata. Rolul acestor articole este de informare si educare, de recunoastere a unor eventuale probleme si recomandarea este foarte clara: CONSULTAREA UNUI SPECIALIST IN DOMENIU care va elabora impreuna cu dumnevoastra, bineinteles dupa o serie de investigatii/anamneza amanuntita, un plan de tratament - daca sunt de natura psihologica au la baza PSIHOTERAPIA. In rest, daca sunt de natura psihiatrica gen: sindrom maniacal, paranoid, schizofrenia etc. interventia psihoterapeutica fara un tratament medicamentos nu este de folos. Un tratament se administreaza individual pentru fiecare caz in parte.

    0
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:48
    de la Psiholog Gabriela Iorgulescu

    Tratamentul "femeii isterice" este foarte simplu: trebuie sa inceapa niste sedinte de psihoterapie in care se va stabili si in functie de alte elemente individuale (vezi datele informative de mai sus); daca este cazul se va colabora si cu un medic psihiatru sau generalist si se va initia o schema de tratament. Toate "afectiunile" prezentate in rubrica de psihologie sau in alte categorii de pe site, dar care au legatura cu psihologia sau sunt abordata dintr-o maniera psihologica, nefiind boli psihiatrice sau organice, au la baza psihoterapia sau consilierea psihologica.

    0
    0

  • Marius pe 19 Ian 2006, 17:48
    se trateaza cu DACIA

    in traducere: Daca Ai Cap Ia-ti Alta =))

    1
    0

  • tratak pe 19 Ian 2006, 17:48

    Manifestarile de isterie au adesea drept cauza pierderea unor substante necesare creierului in perioada premenstruala. Se stie ca in aceasta perioada aceste tendinte se amplifica. Menstruatia este o stare patologica cauzata de iesirea femeii din armonia cu natura. Ea se poate vindeca. Va sugerez sa cititi (si femei si barbati) cartea "Taina menstruatiei" de Gregorian Bivolaru - femeile: pentru a ameliora problemele asociate menstruatiei (care implica adesea si crizele de isterie)- iar barbatii: pentru a intelege mai bine femeia si astfel sa o iubiti mai mult. (info pt. carte: tel: 021.4242369)

    0
    1

  • paul pe 19 Ian 2006, 17:48
    marius are dreptate

    e greut la inceput dar pana la urma tot dacia e mai buna si in modul repeat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod