Se poate intampla ca, din dorinta de a nu supara partenerul, sa credem ca e mai bine sa nu spunem sau facem anumite lucruri. Fara ca el sa stie asta, noi renuntam la ceva ce ne este important, fie ca e vorba de un principiu sau de o simpla intalnire cu fetele la o cafea. Insa, astfel, ne cream tensiuni emotionale puternice: avem sentimentul ca am facut ceva in plus pentru binele cuplului, deci si celalalt trebuie sa faca la fel.
Certurile cauzate de lipsa de comunicare
Aceasta este conflictul in care unul din parteneri se simte folosit, fara ca celalalt sa stie acest lucru. Si cand afla, e de cele mai multe ori conflictual, in situatii in care izbuneste ca din senin, cu o reactie emotionala ce pare inadecvata momentului. Acest tip de cearta poate ajuta, daca amandoi sunt deschisi si isi asuma responsabilitate, fara a da vina unul pe altul.
Insa, cel mai potrivit mod prin care rezolvam aparitia acestui tip de conflicte este prin comunicare adecvata. Oricat de mult ne-ar iubi partenerul si oricat de bine ne-ar cunoaste, nu ne citeste gandurile. Si daca nu stie ca noi ne dorim mai mult sau altceva intr-un anume moment, nu e vina lui.
Invata sa comunici cu adevarat!
Asa ca obisnuieste-te sa ti exprimi sentimentele, emotiile, parerile personale, sa le asculti in aceeasi masura pe ale partenerului tau, astfel incat sa puteti ajunge la o varianta in care fiecare din voi sa se simta ca apartine acelui cuplu. Acestea sunt regulile de baza ale unei comunicari eficiente, care este aliatul cel mai solid intr-o relatie de lunga durata.
Nu te amagi spunandu-ti ca nu vrei sa il superi pe celalalt, sau ca poti sa treci peste una, peste alta. Lucrurile nespuse nu dispar. Ele se aseaza inauntrul tau si in loc sa se linisteasca, fermenteaza si devin din ce in ce mai acide, mai apasatoare. Si cu cat stau mai mult, cu atat vei avea nevoie de mai multa energie pentru un rezultat pe care l-ai fi putut obtine de la inceput mult mai usor.
Certurile cauzate de interese
Alt tip de cearta apare atunci cand apar interese diferite in cuplu. Adica fiecare partener isi doreste ceva, ar comunica in mod deschis, dar are sentimentul ca partenerul nu il intelege, intrucat isi doreste cu totul altceva. Un astfel de conflict are meritul de a aduce la suprafata si a constientiza valori, dorinte, nevoi pe care si le impartasesc unul altuia. Important ca dincolo de aceasta faza conflictuala sa se ajunga la o negociere in care fiecare sa obtina ce isi doreste. Chiar daca nu amandoi in acelasi timp.
Exista certuri care aparent prezinta situatii conflictuale, cand de fapt ambii parteneri isi doresc acelasi lucru, insa unul din ei nu isi da seama. De exemplu, cand unul din parteneri insista ca celalalt sa isi faca niste analize medicale, pentru ca nu s-a simtit bine in ultimul timp, sau sa isi ia o vacanta, pentru ca este obosit. Aparent, astfel de discutii pot crea sentimentul unui conflict; pentru a nu se ajunge acolo, trebuie ca discutia sa fie purtata in termeni rationali si decizia sa fie luata impreuna.
© Copyright:
Exista cearta buna in cuplu?
Buna, rea, ceea ce numim cearta exista oricum. Caci putine cupluri, din nefericire, pot spune ca isi asuma si rezolva problemele fara nici un fel de conflict. Cand putem insa vorbi de certuri constructive in cuplu?
De Lena Rusti
Comentarii (3)
Multumim pentru sfaturile bune pe care ni le dati!
M-am regasit in articolul publicat. Multumesc pentru sfaturi!
Multumim foarte mult pentru sfaturile care ni le dati!
Posteaza comentariu