Divortul adultilor – un secret pentru copii?

Desi se discuta mult despre divort si despre modul in care il resimt partenerii, copiii lor si ale rude, despre decizia de separare atunci cand viata nu mai este posibila impreuna, uneori apare o problema delicata.
Despre aceasta ne propunem sa discutam astazi dat fiind faptul ca nu este asa de rar intalnita precum s-ar crede. Este vorba despre situatia in care partenerii ascund divortul copiilor lor sau altor rude. Ei continua sa locuiasca impreuna desi au vieti separate, incercand sa se prezinte copilului ca inainte.


De ce isi ascund adultii divortul?

Primul motiv pe care il au in minte pentru acest act este suferinta pe care ar provoca-o copilului in cazul in care i-ar spune despre decizia lor de a divorta. Altele sunt legate de rusinea pe care o simt fata de acest divort, in special in privinta imaginii in familie sau in societate, de implicatiile legate de partaj, mutarea in alta locuinta, recunoasterea unor noi relatii pe care le au, explicatii pe care se tem sa le dea celor care ar intreba etc.

Sigur ca este vorba despre o problema extrem de dureroasa si despre o decizie de a divorta care a ramas conflictuala in interiorul psihicului.
Ca si cum intre momentul divortului si cel al anuntarii lui ar trece o perioada in care fostii parteneri s-ar obisnui ei insisi cu divortul, s-ar pregati pentru a face fata celor din jur, pentru a-si regasi echilibrul, pentru a continua impartirea bunurilor, gasirea altor spatii de locuit, incredintarea copiilor.


Orice secret ajunge sa fie descoperit

Doar ca lucrurile nu stau intotdeauna asa cum vrem si acesta este cazul secretelor. Sunt multe vorbe si proverbe care ne spun mai direct sau mai putin direct ca un secret nu poate fi pastrat sau ca el este aflat in ciuda oricaror masuri de siguranta. Nu ne ocupam despre modul in care aceste secrete sunt aflate sau in care cei care incearca sa le tina, arata fara sa vrea suferinta lor, ci doar de impactul pentru membrii familiei, pentru copii si pentru fostii parteneri.

Incercam sa ne imaginam un cuplu, cu un copil sau mai multi, care trece printr-o situatie de criza.
Asta se manifesta prin certuri, scandaluri, violente fizice si/sau verbale, gasirea altor parteneri sexuali, sentimente de ostilitate, lipsa de comunicare, pierderea capacitatii de a-l intelege pe celalat, scaderea increderii, imposibilitatea de a mai face ceva impreuna. Ei ajung la concluzia ca divortul este solutia pentru aceste situatii devenite insuportabile.


Adultii cred ca isi protejeaza copiii daca nu le spun de divort

Adesea o relatie extraconjugala face ca acest pas sa se produca foarte repede. Insa in cazul oricarei separari, este nevoie de multe amenajari ale vietii viitoare. Printre ele, separarea fizica, impartirea bunurilor comune, decizia in privinta copiilor. Ei sunt cei adusi in discute atunci cand parintii incearca sa motiveze secretul pe care a incercat sa-l tina in privinta despartirii lor. "Pentru ca e mic si n-ar intelege de ce nu mai pot fi impreuna cu tatal lui", "Pentru ca ar suferi prea mult, ii place atat de mult sa fim toti trei impreuna", "Pentru ca nu am unde sa ma mut cu copilul", "Pentru ca sa nu mutam copilul de la scoala sau din locul unde a trait pana acum si are prieteni", "Pentru ca i-ar fi rusine la scoala daca ar spune ca parintii sunt divortati", "Pentru ca nu as putea fara sa-l vad in fiecare zi" si lista ar putea continua.

Astfel incat lucrurile arata cam asa: parintii locuiesc in aceeasi casa cu copilul, dar nu-si vorbesc decat foarte putin sau deloc si au interactiuni doar in ceea ce priveste copilul si eventualele rudele care nu stiu nici ele despre divort.
Este o aparenta pe care unul dintre ei sau amandoi incearca sa o mentina pentru copil, pentru a nu-i prezenta situatia reala in care se afla.

In acest context, ne punem cateva intrebari la care va astept sa raspundem impreuna:

  • Ce vede, aude si simte un copil intr-o astfel de situatie?
  • Cat de mic, naiv poate fi un copil pentru a nu sesiza o astfel de schimbare?
  • Dat fiind ca situatia nu poate ramane asa la infinit, parintii asteapta un moment potrivit pentru a spune copilului. Cum este asteptat acest moment? Care este atmosfera acestei asteptari in familie?
  • Care este impactul unui secret asupra copilului?
  • Este aceasta situatie mai usor de suportat pentru copil decat divortul si separarea parintilor?
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mio67 pe 15 Mar 2012, 08:50
    Este aceasta situatie mai usor de suportat pentru copil decat divortul si separarea parintilor?

    Copii mei sunt mari si sunt fete, ele isi doresc mai mult decat mine divortul si separarea de tatal lor, in situatia in care el cere acest lucru; au spus ca ele (fetele ( 26 si respectiv 23 de ani) ) fac o exceptie de la regula, adica toti copii isi doresc sa fie parintii lor impreuna, dar ele doresc contrariul si cu toate acestea de ziua lui care-i in feb. a venit cu tort la tatal lor, deci:.......... ce sa mai intelegi din toata tarasenia asta ?

    0
    2

  • Gabriela pe 21 Oct 2009, 09:47
    continuare

    Articolul este foarte bun, sunt intr-o astfel de situatie si m-ar interesa raspunsurile la intrebarile de la sfarsit.Copilul simte, nu este naiv asta mi-am dat seama dar care ar putea fi impactul mi-ar fi de folos sa stiu

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod