Depresia si Mos Craciun

Craciunul este al lui Mos Craciun. Este proprietate privata. Mos Craciun exista; numai ca, nici anul acesta nu a ajuns la tine. L-ai asteptat, ai fost cuminte, nu ai incalcat nici o regula importanta, te-ai uitat dupa el dar... nerecunoscator cum este, nici anul acesta nu a venit. Ti-ai indeplinit constiincioasa sarcinile de la serviciu, acasa ai facut curat, mancare, ai fost langa prietenii tai cand au avut nevoie de tine dar uite ca omul acesta nerecunoscator a uitat sa te treaca in agenda lui.
Si nu ti-a adus nimic. Nici un serviciu mai bun, nici barbatul viselor tale, nici macar niste parinti de care sa fii multumita.

Drept ca au fost ceva cadouri dar venite de la prieteni, rude si, oricum el - partenerul tau ti-a facut un cadou care te bucura dar nu prea te incanta. Oare nu este de inteles ca esti trista pentru ca anul acesta Mos Craciun nu a trecut si pe la tine? Aceasta este o alta stare aparte, este starea de depresie: esti trista pentru ca ceea ce iti doresti este dincolo de ceea ce ai, dar este important pentru ca tu nu accepti ca exista realitatea autentica, o realitate atat de importanta incat nimic nu o poate justifica cu adevarat.
Este starea de depresie specifica si determinata de "copilaria" din tine, de copilul aflat in semirealitatea personala care simte ca nu poate sa aiba ceea ce isi doreste si atunci renunta la tot.

Sarbatorile aduc in prim plan toate aceste laturi. In aceasta perioada oamenii singuri se simt mai singuri, cu atat mai singuri cu cat cei de langa ei nu sunt singuri. Ce pot face?

Refugiul in "a te simti bine" cu orice pret nu este o solutie, apelul la tot felul de supape cum ar fi sa dormi pentru ca in acest fel nu mai stii ca esti singura; sa bei si sa fii ametita pentru ca astfel regasesti o stare aparte de pierdere a constiintei nu poate fi o solutie autentica.
Nici incercarea de a te agata de cineva pentru care nu simti nimic si in compania caruia nu te simti cu adevarat bine nu este decat o pacaleala.

Am intalnit persoane care in apropierea sarbatorilor intentioneaza sa faca o vizita la psihiatru pentru o reteta de antidepresive - este o varianta - dar nu constituie o rezolvare mai ales ca un tratament pe o perioada scurta nu poate avea decat un efect de placebo, timpul necesar pentru ca un medicament sa aiba efect chimic in organism este mai lung decat perioada sarbatorilor.
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod