Oricarui copil ii place la nebunie ideea de a primi cadouri de sarbatori. Orice prichindel asteapta cu nerabdare momentul in care va deschide toate darurile pe care i le va aduce Mos Craciun. Cum il poti invata insa pe cel mic ca a darui este la fel de distractiv cu a primi cadouri?
Pune la cale o activitate pe care intreaga familie sa o desfasoare de sarbatori si care sa vina in ajutorul persoanelor mai putin fericite de soarta. Il vei putea vedea pe copilul tau zambind cu adevarat, incantat ca a adus o bucurie cuiva din jurul sau. In acest fel, cel mic va invata ce inseamna, cu adevarat, spiritul sarbatorilor de iarna...
Craciunul este o oportunitate excelenta de a stimula creativitatea si imaginatia copiilor, o abordare proactiva care se opune divertismentului, una dintre activitatile non-active, afirma psihologii. Familia voastra se poate implica voluntar in diferite actiuni care sa vina in ajutorul oamenilor nevoiasi - fie sa ajutati la servirea mesei intr-un azil pentru persoanele fara locuinta, fie sa vizitati copiii orfani sau batranii dintr-un camin.
Mici atentii sau cadouri - in special felicitari create manual - pot aduce un zambet si o bucurie inimaginabile in sufletul cuiva care are atat de putin... De asemenea, specialistii recomanda ca textele scrise pe aceste felicitari, mai ales daca se adreseaza pacientilor dintr-o clinica medicala, sa nu contina mesaje de tipul "Insanatosire grabnica!" sau "Sa ai o zi minunata!", deoarece foarte multi dintre acesti pacienti se afla intr-o stare de sanatate critica, foarte posibil sa nu se simta niciodata mai bine decat in momentul de fata...
Cosurile cu bunatati si cadouri sunt binevenite. Multe dintre aceste centre nu accepta ca voluntarii sa ofere feluri de mancare preparate acasa, din motive medicale si restrictii alimentare la care foarte multi pacienti sunt supusi, insa puteti oferi cosuri care sa contina mici cadouri la care a contribuit si cel mic - felicitari, desene, poate o pereche de manusi, un fular sau o caciula crosetate, o patura sau o pernuta decorativa cu un imprimeu special, de sarbatori etc. Incarcati cu astfel de atentii, puteti merge la un spital din apropiere. Cu siguranta cei care au atata nevoie de un gand bun in acele momente vor aprecia initiativa voastra.
Daca nu esti foarte sigura ce poti face pentru a usura suferinta pacientilor, poti suna sau poti sta de vorba cu personalul medical al spitalului respectiv, pentru mai multe lamuriri.
Nevoia de implicare in actiuni caritabile este nesfarsita, iar sprijinul tau si al celorlalti membri ai familiei tale este nepretuit. Vorbeste cu cei dragi si stabiliti impreuna o cauza care sa va intereseze si sa va preocupe. Micutul tau ar putea face o colectie cu cartile pe care le-a citit deja sau cele care nu se mai adreseaza varstei sale. Faceti aceasta selectie impreuna si decideti ce carti puteti oferi copiilor fara adapost sau orfani dintr-un centru de plasament.
Mai mult decat sigur, copilul tau nu isi da seama, la varsta lui, cat de norocos este sa aiba o familie, parinti iubitori si intelegatori. Prichindelul tau nu intra foarte des in contact cu "cealalta lume" si nu stie cat de greu trebuie sa le fie altor copii sa nu aiba acces la toate bunatatile si bucuriile care, pentru el, sunt atat de normale si de naturale. Explica-i si va intelege cat de mult inseamna pentru un copil fara parinti, de aceeasi varsta ca si el, sa primeasca in dar de sarbatori carti de colorat, carti de povesti sau basme, pe care i le poate darui chiar el.
Un alt proiect altruist la care puteti lucra impreuna este acela de a-i da prichindelului tau pe mana o suma de bani, din care el singur sa cumpere un cadou unui alt copil nevoias. Discuta, in prealabil, cu micutul tau, pentru a te asigura ca a inteles exact care este scopul banilor pe care i i-ai dat si pentru a vedea ce anume intelege el din nevoile si necesitatile unui copil care nu are aproape nimic.
De asemenea, incurajeaza-ti prichindelul sa isi faca ordine si curatenie in camera, iar hainele care i-au ramas mici si jucariile care nu ii mai plac sau pe care nu le mai foloseste sa le impachetati pentru a le dona diferitelor organizatii non-profit pentru copii, ca dar de Craciun. Putin de la tine inseamna mult pentru cei care nu poseda nimic...
Desi sunt rare cazurile in care copiii devin egoisti si nu vor sa se desparta de lucrusoarele lor, incearca sa ii explici celui mic faptul ca obiectele pe care le daruiti nu ii mai sunt bune si nu se mai joaca, oricum, de mult timp cu ele. Si ca, datorita lor (si, implicit, lui), un alt micut sau chiar mai multi vor fi mai fericiti de sarbatori si vor avea cu ce sa se joace. Roaga-l sa isi imagineze cum ar fi ca el sa nu primeasca nici un dar de la Mos Craciun si explica-i ca exact acest lucru se intampla cu alti copii din intreaga lume. Va intelege de ce ar fi mai bine sa renunte, fara suparare, la toate obiectele de care pana acum s-a atasat atat de mult.
Incurajeaza-l pe cel mic sa nu faca astfel de daruri doar in perioada sarbatorilor de iarna si sa nu isi limiteze generozitatea doar pentru aceste ocazii speciale. Stabiliti o zi in fiecare luna in care treceti in revista toate lucrurile si jucariile vechi din casa, pentru a le face pachete pentru donatii. Fie ca le oferiti atunci diferitelor asociatii sau bisericilor, fie ca o parte dintre ele le pastrati, bine inventariate, pentru sfarsitul anului, cu siguranta veti gasi multe obiecte de care nu mai aveti nevoie. Este pacat sa le tineti in casa inutil sau sa le aruncati, cand inca mai exista atat de multe persoane care le-ar putea folosi...
Uneori, este nevoie doar sa treci pe la usa vecinului pentru a raspandi bucuria sarbatorilor de iarna... Copilul se poate oferi sa faca mici cumparaturi pentru un vecin aflat intr-o stare de sanatate subrezita. Sau, daca prichindelul tau insista sa dea el zapada la o parte de pe aleea din fata casei voastre sau din fata blocului, incurajeaza-l sa se "extinda" si in zona vecinului sau la scara alaturata. Daca tot s-a apucat de aceasta treaba, macar efortul fizic sustinut il va ajuta sa se incalzeasca, atat fizic, cat si spiritual. In plus, este un gest atat de frumos si de generos, incat cu siguranta va fi rasplatit cu o farfurie plina de dulciuri...
Acest Craciun ar putea reprezenta primul dintr-o traditie de durata pe care familia voastra o incepe - sarbatori de iarna generoase fata de cei care duc prea multe lipsuri... Copilul tau va intelege in acest fel sensul adevarat al notiunii de a darui si va percepe semnificatia reala a sezonului "de cadouri".
Este o lectie importanta pe care o va invata inca de mic - respectiv aceea ca, in viata, a primi nu este totul. Uneori, bucuria cea mai mare pe care o poti avea este sa daruiesti celor de langa tine fara urma de egoism si fara a astepta nimic in schimb. Un sentiment pe care nu ti-l ia nimeni...