Cum ii spui copilului ca nu exista Mos Craciun?

Mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut?

"Bineinteles ca ii voi spune copilului meu despre Mos Craciun! E o traditie si o bucurie pentru copii sa-l astepte pe Mosu'! Stiu ca traditiile mai dispar, dar pe aceasta as vrea s-o transmit mai departe.", spune Adriana, de 30 de ani, mama unei fetite de un an.

"Baiatul meu mai mare deja il asteapta pe Mosu'. Cel mic inca nu intelege. Le voi spune ca Mos Craciun nu exista daca vor intreba, dar nu ma deranjeaza daca vor crede cativa ani.", rade Dana, o mamica de 25 de ani.

"Nu vreau sa-mi mint copilul. Am fost foarte dezamagita cand eram mica, atunci cand am aflat ca nu exista Mos Craciun. N-as vrea sa aud acelasi repros pe care l-am facut eu: 'Mami, de ce m-ai mintit?'.

Ce rost are sa-l mint si sa creada in ceva ce nu exista?", spune, pe de alta parte, Mihaela, de 27 de ani.

Iata cateva pareri ale mamelor legate de Mos Craciun. Sunt impartite. Unii parinti sunt de partea pastrarii traditiei, altii o vad ca pe o minciuna, pe care prefera sa o evite. Articolul de fata nu isi propune sa stabileasca daca Mos Craciun este sau nu o minciuna daunatoare, ci felul in care ii explici copilului tau faptul ca batranelul atoatestiutor intr-ale faptelor copiilor, cu barba alba si sanie zburatoare, care coboara pe horn si lasa darurile sub brad, nu exista.

Legenda care circula in tara noastra vorbeste despre Fecioara Maria, care a fost primita in grajdul unui barbat foarte rau de catre sotia acestuia, fara stirea lui.
Barbatul (numit Craciun) s-a maniat cand a aflat si i-a taiat mainile sotiei lui. Fecioara Maria insa le-a vindecat, iar Craciun, recunoscator, a devenit un om bun, care impartea daruri in amintirea acestei minuni.

In strainatate, legenda este alta. Povestea lui Mos Craciun a pornit de la un episcop din Licia, Nicolae, un barbat foarte bogat si foarte generos, care iubea mult copiii si ducea daruri micutilor nevoiasi, fara a fi vazut. Se spune ca, afland despre hotararea unei familii sarace de a o vinde ca sclava pe una dintre fete, astfel incat sa puna deoparte zestre pentru celelalte, iar acestea sa se poata casatori, Nicolae le-a daruit, la fel de nevazut, trei pungi pline cu aur.
Acestea au fost aruncate pe horn si, intamplator, au cazut fiecare in ciorapii fetelor, lasati la uscat langa soba. Acesta este motivul pentru care in strainatate exista obiceiul sa se atarne sosete de semineu, in ajunul Craciunului, in care, apoi, vor fi puse daruri.

Legenda, obicei, simbol... insa, mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle faptul ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut? Cand sa ii spui si cum?

"Nu exista un moment standard cand sa ii spui unui copil ca nu exista Mos Craciun.", declara Glen Elliott, doctor in psihologie, pentru site-ul CNN.com.
"Important este sa observi semnalele din partea lui si sa lasi lucrurile sa decurga, pe cat posibil, firesc: nici sa nu fortezi revelatia, nici sa nu prelungesti fanteziile, pentru a-ti fi tie (si lui) mai usor, cand este deja pregatit sa renunte la ele."