Copilaria
O alta dimensiune a Craciunului este copilaria. In fond Craciunul este o sarbatoare pe care copilaria o valorizeaza foarte mult. Faptul ca se dau cadouri la toata lumea nu anuleaza accentul care se pune pe copii. Nu trebuie sa ai un simt de observatie extrem de ridicat pentru a observa cum, in magazine, raioanele de jucarii cresc foarte mult ca volum in aceasta perioada.
Cand vine vorba despre Craciun cei mai multi oameni, aproape indiferent de varsta si pregatire, incep sa povesteasca si sa-si aminteasca cum a fost in copilarie. Cum a primit ursuletul preferat de la tata, cum se amenaja bradul, ce se intampla in familie.
Copilaria nu cuprinde numai elemente deghizate in roz ci si unele trairi negative, lucruri nespuse, sentimente pe care preferam sa nu le dam viata prin forma spusa. Craciunul joaca si un rol regresiv, in sensul ca ne intoarce spre copilarie, spre ceea ce a fost candva copilul si parintii lui.
O asemenea intoarcere presupune si o disponibilitate emotionala pentru a ne lasa purtati de trairile de atunci, de nevoile de atunci, de dorintele de atunci. "In fiecare an, mama imi aducea cu totul altceva decat imi doream eu". Mecanismul asociatiilor este destul de simplu - brad, cadouri, copilarie, mama. Acum relatia cu mama este negativa, o tacere mereu incarcata si tensionata exista in relatia cu ea.
Implicit, se actualizeaza o stare care desi exista in permanenta, acum pare a fi invitata sa functioneze cu adevarat. Implicit conflictul, dorintele nesatisfacute sunt prezente, implicit mama devine dintr-un obiect ascuns undeva in psihic, un ceva prezent care ameninta campul psihic central cu o luare in piept a unei probleme de suflet. Evident fata de o problema pe care o simti mai mult sau mai putin amenintatoare, vei adopta o pozitie. Fie o vei infrunta, fie vei fugi in continuare de ea iar la anul situatia se va repeta.
Daca acest lucru este mai usor pentru cei aflati intr-o relatie psihoterapeutica deoarece invata sa isi acorde atentie, sa infrunte ceea ce au in ei, ceilalti sunt mai expusi deoarece li se par chestiuni mai mult sau mai putin infricosatoare. Fuga devine atunci un element cheie. Poti sa faci o vizita mamei iar vizita respectiva sa fie o forma de a modifica ceva dar acest ceva este compensatoriu si nu rezolva practic mai nimic decat senzatia pentru cateva clipe ca lucrurile sunt mai bune.
Intoarcerea spre copilarie este atat de des intalnita incat nu cred ca este exagerat sa presupunem ca este un mecanism general sau universal. Craciunul devine o invitatie spre copilarie, adica spre ceea ce esti cu adevarat. Vei putea sa parcurgi oare aceasta perioada acceptand si ceea ce esti sau vei prefera sa fugi in continuare? Iata o intrebare la care raspunsul ti-l vei da singura.
Aceste doua trasaturi nu epuizeaza nicidecum complexitatea Craciunului si poate ca merita ca fiecare sa se intrebe - de fapt ce este aceasta perioada pentru mine?
Un articol de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
Comentarii (4)
Incep cu aceste comentarii facute de mai sus: Lili este adevarat oamenii sunt majoritatea reci si egoisti(dar mai exista si 5% din oameni mai buni si mai pozitivi;Ioana daca tu nu ai observat decat aspectele relatate de tine mai sus ,pai cum sa mai fie frumos Craciunul,traieste tu placerea si bucuria acestei sarbatori(nu numai daca ai portofelul super plin esti OK); Mihaela nu trebuie sa oferi case si masini sa fie un Craciun fericit,daca esti pozitiv si oferi o atentie asta face totul. Gata cu comentarile ,sa nu credeti ca sunt rea dar eu prefer lucrurile simple ,cadouri mici si date din suflet ,ma bucur foarte mult (nu am nici eu bani ,am un servici nu prea bine platit,dar sunt fericita ca am ce pune pe masa si sa pot face cate o mica atentie ). Au fost ani in care nu am primit de sarbatori nimic de la altcineva,dar mi-am luat singura,spre exemplu ma bucur foarte mult sa-mi fac brad ,sa pot lua bomboane sa le pun in brad ,sa cumpar si un singur globulet (practic obiceiul cu globuletul a ramas ca o traditie,in fiecare an cumpar un globulet nou ; nu cumpar toate ornamentele de dragul de a schimba ceva sau a schimba totul,cum fac cei cu multi bani). Ganditi pozitiv mai oameni buni si o sa vedeti ca poti avea si un Craciun mai saracacios dar foarte frumos.
Este sarbatoarea ce o astept cu nerabdare an de an,dar care in ultimii ani in loc sa ma bucur,sunt tot mai trista pentru ca nu mai am prieteni care sa vina si sa merg la colindat,sa simt bucuria sarbatorilor.Admosfera este sumbra,cu multe certuri,neimpliniri si lacrimi.In localitatea in care locuiesc nu sunt traditii si oamenii sunt reci si egoisti.
Craciunul pt mine nu mai are niciun farmec , parca isi pierde farmecul cu fiecare an care trece, lumea e tot mai rea , toti incearca sa ti vanda cateva ceva si sa te jupoaie de bani in perioada asta ( cel putin la noi in tara). Si apoi , cand ai un serviciu prost platit , desi ai facut studii superioare si ai muncit sa termini o facultate insa nimeni nu te anagajeza daca nu ai pile in tara asta , cum sa mai fie craciunul o sarbatoare care sa iti placa??
CRACIUN an de an aceleasi subiecte ,lipsite de adevarurile crunte traite de oameni adevarati, numai superficialitati despre mancare, moda , cadouri...... nu va intrebati ca poate exista mame care nu pot sa cumpere ceva pentru micutul lor? Sunt nascuta in 1981 si pentru ca de Craciun imi cumpara mama portocale ,pentru mine Craciunul are miros de portocale...Mama este o femeie care a decis sa imi spuna adevarul nu exista mos craciun , exista numai sarbatoarea religioasa a nasterii Domnului,adevarul a eliberat-o de framantarile legate de cadouri ,neavand bani nu putea intotdeauna "sa vina mos craciun"asa ca mergeam impreuna in oras si imi alegem ceva ,intotdeauna cumpatat (de la cinci ani), acum mama nu mai are rate ,am eu ,de aceea nu pot sa duc la indeplinire ceea ce mi-am propus in copilarie -sa am eu grija de toti si sa am posibilitatea sa le ofer macar ce mi-au oferit ei, dar nu se poate ...
Posteaza comentariu