Am asistat si am citit mai multe dezbateri referitoare la acest subiect. Cine e mai important sau cine ar trebui sa fie mai important? Sotul sau copiii? Am auzit pareri pentru ambele variante, mai mult sau mai putin vehemente sau argumentate.
Ceea ce m-a pus pe ganduri este exact aceasta idee de "competitie". De ce ar trebui sa existe, din start, o ierarhie? Este in firea umana sa eticheteze, sa catalogheze, sa prioritizeze, adevarat. Cu atat mai mult in generatia noastra, cand toata lumea se grabeste, toata lumea este ocupata...
Prioritatile variaza nu doar de la om la om, ci si de la imprejurare la imprejurare. Este destul de improbabil ca prioritatile sa se pastreze mereu, in toate situatiile, la fel.
"Situatia aceasta este mai degraba aceea a unui triunghi. Si ordinea prioritatilor nu este fixa. Ea trebuie stabilita de fiecare data, in fiecare caz in parte.", ne explica Jeni Chiriac, psiholog. "Multe femei tind sa puna copilul sau copiii pe primul loc, fie ca acestia au nevoie cu adevarat sau nu de acest lucru. Insa, de la aceasta situatie, se poate ajunge la extrema in care supraprotejezi copilul. Nu trebuie sa dai la o parte totul pentru el.
Atunci cand copilul este mereu pe primul loc, se anuleaza rolul de femeie si barbat, ramanand doar cele de mama si tata. Aparent, poti spune ca este mai bine. Copilul va primi totul. Insa acesta va creste cu sentimentul ca totul i se cuvine si nu va intelege ce se intampla atunci cand el nu va fi mereu pe primul loc. Rezultatul va fi un adult neintegrat.", ne mai spune Jeni Chiriac, psiholog. Pe scurt, un copil pus mereu pe primul plan va creste cu ideea ca reprezinta centrul universului si realitatea il va lovi foarte dur atunci cand va intelege faptul ca lucrurile stau altfel.
Unii copii isi intreaba mamele: "Cine e mai important, eu sau tata?". Copiii inca invata ce inseamna viata si ei au nevoie de o ierarhie clara. Ar fi bine sa ii explici micutului tau ca atat el, cat si tatal lui sunt importanti pentru tine si ca nu se pune problema unei competitii. Chiar daca este prea mic sa inteleaga subtilitatile unor tipuri de relatii diferite, va putea intelege faptul ca amandoi inseamna foarte mult pentru tine.
Relatia pe care o ai cu sotul tau este cu totul diferita fata de relatia ta cu micutii. Si, cu toata nevoia umana de a clasifica si compara, nu poti compara si aceste tipuri de relatie sau de sentimente, asa cum nu poti compara mancarea si somnul. Sunt diferite, dar amandoua iti sunt necesare, nu poti trai fara niciuna dintre ele si le prioritizezi in functie de imprejurari.