Adolescentul tau stie sa te asculte?

Adolescenta vine "la pachet" cu o sumedenie de probleme, "toane" si frustrari. Dar stii mai bine decat oricine acest lucru - la randul tau, ai trecut prin aceasta perioada dificila, pe care o "retraiesti" alaturi de adolescentul tau. Cu totii ne dorim ca micutilor nostri sa le placa de noi. Stim ca ne iubesc, dar sa le placa de noi este o problema cu totul diferita. Vrem sa discute cu noi, sa ne impartaseasca problemele prin care trec si chiar sa ne asculte atunci cand le vorbim. Trebuie sa gasesti o forma de comunicare cu el. Care este aceea?

Petrece timp de calitate cu el


Care este secretul unei relatii extraordinare cu adolescentul tau? Multi parinti incearca atat de mult sa urmareasca evolutia adolescentului lor, sa vada daca acesta este pe drumul cel bun si face ceea ce trebuie, incat de foarte multe ori uita sa mai petreaca timpul impreuna. Nimic nu ia locul faptului ca te implici in viata copilului tau, manifestand interes sincer fata de preocuparile, hobby-urile si problemele sale.

De cele mai multe ori, ne gandim la sintagma "timp de calitate" doar atunci cand este vorba despre copiii de varste mici, insa acest lucru este valabil si pentru adolescenti. Apropierea si contactul cu parintii ramane la fel de necesar si atunci cand micutii cresc.

Psihologii afirma ca adolescentii din ziua de azi au la fel de mare nevoie sa ne petrecem timpul impreuna cu ei - cat mai mult timp de calitate. Desi foarte multi parinti considera ca acest lucru este cat se poate de normal, practica ne omoara - adolescentii din ziua de azi par a fi mai independenti, a avea nevoie de mai putina ingrijire, supraveghere sau monitorizare. Nu este insa deloc asa. De fapt, specialistii afirma ca cel mai bun predictor al rezultatelor pozitive obtinute in cazul adolescentilor crescuti si educati in cartiere rau famate il reprezinta supravegherea materna.

Incearca sa iti petreci cat mai mult timp in compania copilului tau adolescent. Vei vedea cat de important este pentru fiul sau fiica ta sa mergeti impreuna la masa sau la cumparaturi, doar voi doi.
In cazul in care ai si un copil de o varsta mai mica, poti profita de noaptea petrecuta de acesta la un prieten, pentru a organiza mica "intalnire" cu adolescentul tau. Poti lasa loc in programul vostru si pentru un film la care mezinul familiei nu ar fi avut oricum acces, din cauza rating-ului neadecvat varstei sale.

De asemenea, este important sa te asiguri ca fiecare dintre copiii tai are parte de timp petrecut doar cu tine. Macar o data pe luna, organizeaza o "sedinta" cu ei si lasa-i sa isi aleaga activitatea preferata pe care sa o realizati impreuna. Pe langa faptul ca va veti distra de minune facand ceea ce ii face placere fiecaruia dintre copii, vei ajunge sa ii cunosti si sa ii intelegi mai bine decat ai facut-o pana acum, iar familia voastra va fi, cu siguranta, mult mai unita.

Asculta-l cu adevarat


Ai auzit aceasta afirmatie de sute de ori - asculta-ti copilul, intelege cu adevarat ceea ce iti spune. Odata ajunsi la varsta adolescentei, acest lucru este mai important pentru ei decat oricand. Intotdeauna fii foarte atenta la ce iti spun copiii, chiar daca "se dau mari" atunci cand vorbesc, si priveste-i in ochi, pentru a le arata ca iti pasa de discutia pe care o purtati.

Asculta-ti copilul adolescent chiar daca vrea sa discute cu tine exact in secunda in care ai un ragaz de cateva minute, doar pentru tine, si urmaresti o emisiune interesanta la televizor. Renunta la emisiunea ta preferata, inchide televizorul si asculta-l. Este o onoare si un privilegiu faptul ca doreste sa iti impartaseasca dilemele si experientele sale.

Din cauza programului de lucru haotic pe care il avem cu totii, adesea este extrem de dificil pentru unele familii sa gaseasca macar cateva minute necesare unei conversatii. Masa de seara ar putea fi un bun punct de plecare. Incearca sa impui in program una - daca nu mai multe - cine pe saptamana, in care intreaga familie sta de vorba.

Oricum, fii pregatita pentru inceperea unei discutii importante in orice moment, oricat de ciudat sau de nepotrivit ti s-ar parea a fi acesta ales.
Nu se stie niciodata cand vor aparea momentele dedicate celor mai importante discutii de familie. De regula, ele nu vin niciodata atunci cand isi doresc parintii, insa fii sigura ca momentul-cheie va sosi. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fii pregatita pentru acest lucru si sa nu te impacientezi!

Ce te faci insa in conditiile in care ceea ce auzi nu iti este pe plac? In calitate de parinte, uneori poate fi foarte dificil sa stai si sa asculti intreaga poveste a adolescentului tau, cand tot ceea ce vrei sa faci este sa iti exprimi parerea in legatura cu ceva ce nu esti de acord.

Psihologii iti recomanda sa incerci sa nu judeci lucrurile si sa nu dai judecati de valoare. Cu siguranta, ca parinte, vrei sa ii raspunzi adolescentului tau intr-o maniera onesta, sa il consiliezi si sa il ajuti, dar uneori este mai bine sa astepti un moment potrivit si sa iti amani raspunsul.

Daca iti este atat de greu sa iti amani reactia pana a doua zi, cand ai avea timp sa iti "rumegi" raspunsul, cel putin asteapta pana cand copilul termina ceea ce are de spus. Apoi fii de acord cu lucrurile care ti se par rezonabile, dar rezerva-ti dreptul de a-ti exprima ingrijorarea sau nevoia de lamuriri suplimentare, prin fraze de genul: "Exista cateva lucruri pe care le-ai spus care ma ingrijoreaza.", "Nu inteleg." sau "Lasa-ma sa ma gandesc la ceea ce mi-ai spus." si "Vom continua aceasta discutie mai tarziu."

Adolescentul tau te asculta cu adevarat?


Pana acum, am stabilit - cel putin o data pe saptamana, la masa de seara sau intr-un alt moment al zilei, porti o discutie serioasa cu copilul tau, in care iti indrepti toata atentia asupra lui si il asculti. Insa el asculta cu adevarat ceea ce ai tu de spus?... Majoritatea adolescentilor nu accepta prea usor sfaturile, mai ales cele in legatura cu unele subiecte despre care aveti pareri diferite. Insa, in calitate de parinte, ai obligatia de a-ti proteja copilul si de a-l indrepta in directia potrivita. Cum il poti face sa te asculte?

Psihologii te sfatuiesc sa iti arati tu, in primul rand, disponibilitatea de a-l asculta.
In acest fel, exista mai multe sanse ca el sa te asculte, la randul sau. In alta ordine de idei, arata-te dispusa sa il ajuti si arata-i ca are nevoie de tine si de experienta ta. Parintii au foarte multe lucruri de oferit, insa adolescentii au nevoie sa stie acest lucru. Iar in al treilea rand, foloseste-te de umor de fiecare data cand acest lucru este posibil si incepe prin a face discutia cat mai placuta.

Adolescentii ating la un moment dat un punct critic - orice sfat le-ai oferi, li se pare ca nu se potriveste cu situatia lor si ca ii "bati la cap". Aceasta situatie este foarte frustranta pentru parinti. Orice parinte se gandeste ca, in momentul in care adolescentul vine la el si ii cere ajutorul intr-o anumita problema, atunci este normal sa asculte ceea ce i se spune si sa tina cont de aceste lucruri.

Exista insa si situatia in care parintele isi ofera sfatul in mod neconditionat, ceea ce il determina pe tanar sa nu arate nici un pic de interes fata de discutia initiata de parinte sau chiar sa o ia in deradere. Atentia sa se pierde, de regula, in momentul in care "predica" (asa cum considera orice adolescent ca este o astfel de conversatie...) dureaza mai mult de cateva minute.

O idee foarte buna este sa gasesti o anumita locatie in care copilul pare sa iti acorde atentie. Experienta unora dintre parinti arata ca masina este un loc cat se poate de potrivit, mai ales daca va petreceti mult timp calatorind sau facand naveta. In plus, este unul dintre locurile care, intr-un anumit fel, iti acorda intimitatea de care ai nevoie. In cazul in care aceasta varianta nu este posibila, cauta un loc cat mai neutru, respectiv un loc din care nu are cum sa fuga, isterizat, si sa se retraga in camera sa, trantind usa dupa el...

Ofera-i un bun exemplu


Un pas foarte important il reprezinta si faptul ca tu insati ii oferi exemplul de care are nevoie si care il stimuleaza. De ce te-ar asculta copilul tau daca tu nu pui in practica ceea ce ii ceri lui sa faca?

Nu te poti astepta ca adolescentul tau sa asculte vreunul dintre sfaturile pe care i le oferi daca tu insati nu "traiesti" ceea ce "predici".
Regula de baza - respecta regulile! Daca tu nu faci acest lucru, de ce l-ar face copilul tau? Obisnuiesti sa "fortezi" culoarea galbena a semaforului, atunci cand sofezi? I-ai cerut vreodata copilului sa raspunda la telefon si sa ii spuna interlocutorului sau ca nu esti acasa, desi te aflai chiar langa telefon? In momentul in care casiera de la magazin greseste restul pe care trebuia sa ti-l dea si primesti mai multi bani inapoi, ii atragi atentia sau te faci ca nu ai observat si pastrezi banii "picati" in plus? Cu siguranta, nimeni nu este perfect, insa cu cat noi, ca adulti si parinti, punem in practica ceea ce pretindem ca este corect sa facem in viata, cu atat mai dispusi vor fi copiii nostri sa ne asculte.

Ce se intampla insa in cazul in care copilul tau refuza sa isi deschida sufletul in fata ta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru? Ar trebui sa te gandesti ca este un semn al unei probleme mai serioase decat ti-ai dat tu seama pana acum?

Unele persoane sunt mai putin comunicative si mult mai linistite, insa in ceea ce priveste problemele de familie, oamenii ar trebui sa le discute. Trebuie sa incerci sa restabilesti relatia cu adolescentul tau intr-un mod in care exista mai multa interactiune si implicare. Nu iti lasa copilul sa se retraga intr-o alta lume, din care fac parte mai degraba prietenii sai, scoala sau distractiile si in care rolul tau este mult diminuat.

Ce trebuie sa faci in continuare? Sa continui sa discuti si sa asculti. Copilul tau nu va avea ceva important de spus in fiecare zi, insa, intr-o buna zi, isi va pune sufletul in fata ta si iti va spune totul. Trebuie sa fii rabdatoare si sa il lasi sa se indrepte spre tine atunci cand este pregatit sa faca acest pas. Pana atunci, arata-i ca esti acolo, langa el, in fiecare secunda, si ca stii sa astepti.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sorescu ioana pe 18 Mar 2013, 20:39
    am un baietel de 13 ani a inceput sa nui mai placa la scoalaera un copil premiant si de un timp a scazut foarte rau cum sa il ajut nui lipsesteabsolu nimic nu e certat nu stiu ce s

    as vrea o metoda de comunicat cu el nu se mai poate concentra la lecti e mai mult atent la ei din jur decit la el ''

    5
    0

  • CULBECIU MIHAELA pe 17 Oct 2008, 17:54
    ANDREEA ARE NEVOIE DE AJUTOR

    BUNA SEARA.MA NUMESC CULBECIU MIHAELA SI AM O FIICA,ANDREEA, IN VARSTA DE 15 ANI SI JUMATATE.DIN PACATE PENTRU FAMILIA NOASTRA,SOTUL MEU SUFERA DE O BOALA FOARTE URATA,SCLEROZA LATERALA AMIOTROFICA.ACEDT LUCRU NE AFECTEAZA VIATA DE FAMILIE,IN SPECIAL A ANDREEI,CARE ESTE SI LA VARSTA ADOLESCENTEI.LOCUIM INTR-O GARSONIERA CONFORT TREI,DE ACEEA ANDREEA NU ARE INTIMITATEA DE CARE AR AVEA NEVOIE.PE LANGA FAPTUL CA EA ESTE O FIRE FOARTE SENSIBILA SI SUFERA FOARTE MULT DIN CAUZA BOLII TATALUI EI,ESTE O FIRE FOARTE INCHISA SI INTROVERTITA,NU VREA SA STEA DE VORBA CU NIMENI DESPRE PROBLEMELE CARE O FRAMANTA.NU STIU CUM SA PROCEDEZ CU EA,SA O CONVING CA I-AR FACE BINE SA STEA DE VORBA CU UN PSIHOLOG.AM MARE NEVOIE DE UN SFAT,VA ROG SA MA AJUTATI.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

    1
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod