Multi parinti au probleme serioase si se simt pusi in dificultate atunci cand copiii lor cresc si devin adolescenti. Simt ca pierd controlul si sunt disperati in incercarea de a gasi o cale de a stapani situatia. Desigur, adolescenta este o etapa speciala de viata, dar relatia dintre parinte si copil nu rasare brusc si de nicaieri in acest moment, ci este continuarea relatiei pe care acestia au avut-o si pana la momentul delicat numit adolescenta. Desi pare evident, poate fi cumva enervant sa ni spuna ca o relatie buna intre parinti si adolescenti nu incepe in niciun caz in...
adolescenta!Adolescentul a crescut si nu mai vrea sa fie tratat ca un copil, iar parintilor le vine foarte greu sa accepte schimbarea de rol pe care o impune aceasta noua etapa in viata... copilului. Aici apare o problema spinoasa: atata timp cat copilul nostru este copil, noi suntem adulti, lucrurile sunt clare si confortabile pentru toata lumea; dar cand copilul creste si incepe sa se transforme intr-un adult, noi suntem... ce?
Copiii nostri adolescenti tocmai ne anunta, fara a avea idee si intentie, ca incepem sa... imbatranim! Crud, nu-i asa? Eternul razboi dintre generatii nu pleaca numai de la o redefinire a valorilor si chinuitoarea aventura a cautarii identitatii de catre adolescenti, ci si din dificultatea parintilor de a accepta ca timpul contabilizeaza ani nu doar in contul copiilor, ci si in contul lor personal.
Vrem sa-i "pastram" copii pentru ca aceasta ne poate da iluzia ca nu suntem batrani. Este un lucru la care merita sa ne gandim atunci cand ne dam seama ca avem fata de adolescent aceeasi atitudine pe care o aveam si acum zece ani, si nu intelegem sub nicio forma de ce "copilul" nu vrea "sa inteleaga"!
Sa spunem ca depasim cu brio aceste doua aspecte, avem o relatie buna cu adolescentul inca de pe vremea cand era prichindel si acceptam ca avem langa noi un tanar adult in devenire, fara ca acest lucru sa ne dea fiori cu fantoma batranetii. Probleme insa apar: alegerea profesiei, grupul de prieteni, sfera preocuparilor, felul in care isi petrece timpul liber, planurile de viitor - sunt numai cateva lucruri importante asupra carora adultii si adolescentii au viziunii diferite si sunt de multe ori tot atatea surse de contradictii.
Ce este de facut?
Din pacate si aici, ca si in multe alte lucruri, nu exista retete infailibile sau sfaturi de 100% succes. Cu mai multa rabdare, poti descoperi insa cateva principii care sa te ajute sa ai o relatie mai buna cu adolescentul tau: