Și cum sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, dependenții de cumpărături vor da iama prin magazine, iar adicția lor s-ar putea agrava. Iată de ce apare și cum se poate scăpa de această dependență.
Potrivit Shopaholics Anonymous, există mai multe tipuri diferite de dependență de cumpărături, după cum urmează:
- Consumatorii compulsivi, care fac cumpărături atunci când simt suferință emoțională
- Pasionații de trofee, care fac mereu cumpărături pentru articolul perfect
- Pasionații de cumpărături, care își doresc să aibă o imagine de mare cheltuitor și iubesc articolele spectaculoase
- Căutătorii de chilipiruri, care cumpără articole de care nu au nevoie pentru că sunt la reducere
- Cumpărătorii bulimici, care sunt prinși într-un cerc vicios de cumpărare și întoarcere
- Colecționarii, care nu se simt împliniți decât dacă au un articol în fiecare culoare sau fiecare piesă dintr-un set
Ce cauzează dependența de cumpărături?
Potrivit lui Ruth Engs, de la Universitatea din Indiana, unii oameni dezvoltă dependențe de cumpărături, deoarece devin dependenți de felul în care se simte creierul lor când fac shopping. Pe măsură ce fac cumpărături, creierul lor eliberează endorfine și dopamină, iar, în timp, devin dependenți de stările de bine induse de acești hormoni.
Profesor în științe aplicate ale sănătății, Engs susține că 10 până la 15% din populație poate fi predispusă la aceste stări.
Care sunt semnele unui shopaholic?
În unele cazuri, poate fi dificil să-ți dai seama dacă o persoană din jurul tău este shopaholică (dependent de cumpărături) sau chiar și tu.
Mulți oameni adoră cumpărăturile și mulți oameni cheltuiesc prea mulți bani în timp ce se angajează în această activitate. Este important să rețineți că a face cumpărături, din când în când, nu înseamnă că sunteți dependent de ele. Cu toate acestea, există mai multe semne și simptome pe care le afișează dependenții de cumpărături.
Simptomele emoționale ale dependenței de cumpărături
La fel ca toți dependenții, și cei de cumpărături pot încerca să ascundă acest lucru. Însă, dacă ascundeți facturile cărților de credit, pungile de cumpărături sau chitanțele, este posibil să fiți pasionat de cumpărături, chiar dependent. În unele cazuri, consumatorii de cumpărături pot încerca să-și ascundă dependența mințind doar despre un element al acesteia. De exemplu, o persoană poate recunoaște că a mers la cumpărături, dar poate minți despre cât a cheltuit.
Semne clare că ești dependent de cumpărături:
- Cheltuiești mai mult decât îți poți permite
- Cumperi ca reacție la faptul că ești furios sau deprimat
- Cumperi pentru a te simți mai puțin vinovat pentru sesiunea anterioară de cumpărături
- Cheltuielile sau avalanșa de cumpărături ți-au afectat relațiile
- Pierzi controlul asupra comportamentului de cumpărături.
Simptomele fizice ale dependenței de cumpărături
Deși majoritatea dependențelor au simptome fizice, dependențele de cumpărături s-ar putea să nu aibă.
În cele mai multe cazuri, simptomele pe care le experimentezi din cauza dependenței de cumpărături vor fi de natură emoțională. Dovezile fizice ale dependenței de cumpărături pot include o situație financiară în scădere.
Efectele pe termen scurt și pe termen lung ale dependenței de cumpărături
Efectele pe termen scurt ale dependenței de cumpărături pot fi, paradoxal, pozitive. În multe cazuri, s-ar putea să te simți fericit după finalizarea unei sesiuni de cumpărături. Cu toate acestea, sentimentele sunt, adesea, amestecate cu anxietate sau vinovăție și, în majoritatea cazurilor, vinovăția sau anxietatea te pot propulsa înapoi la magazin pentru și mai multe cumpărături.
Efectele pe termen lung ale dependenței de cumpărături pot varia în intensitate și întindere. Mulți dependenți de cumpărături se confruntă cu probleme financiare și pot deveni copleșiți de datorii. În unele cazuri, ei pot, pur și simplu, să-și majoreze limita cardurilor de credit, dar în alte cazuri, pot lua un al doilea credit, poate chiar unul ipotecar asupra casei lor. Dacă ești dependent de cumpărături, relațiile tale personale pot avea, de asemenea, de suferit. S-ar putea să ajungi să divorțezi sau să te distanțezi de părinții tăi, de copii sau de alte persoane dragi.
Există un test sau o autoevaluare pe care să o pot face?
Dacă nu ești convins, dar încă încerci să îți dai seama dacă ești sau nu un pasionat de cumpărături, Shopaholics Anonymous îți sugerează să îți pui următoarele întrebări.
Dacă răspunzi „da” la multe dintre aceste întrebări, este posibil să ai o dependență.
Întrebări edificatoare:
- Faci cumpărături când te simți supărat sau dezamăgit?
- Cheltuielile excesive au creat probleme în viața ta?
- Ai conflicte cu cei dragi cu privire la nevoia ta de a face cumpărături?
- În timp ce faci cumpărături, simți grabă euforică sau anxietate?
- După cumpărături, simți că tocmai ai terminat de făcut ceva sălbatic sau periculos?
- După cumpărături, te simți vreodată vinovat sau jenat de ceea ce ai făcut?
- Cumperi frecvent lucruri pe care nu ajungi să le folosești sau să le porți vreodată?
- Te gândești la bani aproape tot timpul?
Există medicamente pentru dependența de cumpărături?
Din păcate, potrivit MSN Money, cercetările privind medicamentele care pot trata dependența de cumpărături nu au dezvăluit nicio dovadă concludentă despre tipul de medicamente care ar putea fi cel mai util în tratarea acestei probleme. Cu toate acestea, mulți amatori de cumpărături au reușit să-și trateze cu succes dependențele apelând la medicamente anti-anxietate sau chiar la medicamente antidepresive.
Un medicament pentru Alzheimer ar putea domoli dependența de cumpărături
ABC News
relatează că, potrivit unui articol din Annals of Clinical Psychiatry, un medicament numit memantină poate fi capabil să-i ajute pe consumatorii de cumpărături. Conceput pentru a trata boala Alzheimer, acest medicament poate fi capabil să-i ajute pe consumatorii de cumpărături să ia decizii mai clar și, de asemenea, îi poate ajuta să evite comportamentul compulsiv.Însă, orice medicament are efecte secundare, ce variază în funcție de tipul preparatului pe care decideți să îl utilizați.
Dacă decizi să iei antidepresive, de exemplu, este posibil să ai grețuri, insomnia, anxietate, transpirații și stări de oboseală.
Depresie și cumpărături
Potrivit lui Donald Black, de la Universitatea din Iowa, citat în revista Esperanza, aproape două treimi dintre dependenții de cumpărături se luptă cu depresia sau anxietatea. Pentru a trata, în mod eficient, această dependență, poate fi necesar să te ocupi și de celelalte probleme de sănătate mintală. În mod ideal, atunci când căutați un program de recuperare, ar trebui să încercați să găsiți un program de recuperare care să poată aborda ambele aspecte ale dependenței dvs.
Cu tratamentul potrivit pentru dependența de cumpărături, vei putea dobândi din nou controlul asupra vieții tale.