1. Gândește-te la obligații
Una dintre cele mai mari provocări când vine vorba de a refuza pe cineva este sentimentul de obligație. Crezi că ai responsabilitate să spui "Da" și îți este frică să refuzi, din cauza imaginii pe care ți-o faci în exterior? Întreabă-te dacă ai cu adevărat datoria de a accepta. Verifică presupunerile și convingerile tale cu privire la faptul că ai responsabilitatea de a spune "Da". Însă gândește-te și ce datorie ai față de tine.
2. Rezistă fricii de a pierde ceva
Trăiești teama de a pierde ceva? Această frică te poate urmări în multe feluri. La muncă, te oferi voluntar tot timpul, deoarece te temi că nu vei merge mai departe. În viața personală, ești de acord să te alături mulțimii, deoarece ți-e frică de faptul că nu o să te distrezi alături de prietenii tăi. Însă accepți diferite lucruri pentru că vrei cu adevărat sau pentru că ți-e frică să nu ratezi diferite lucruri, cu toate că nu te distrezi? Această atitudine bazată pe frică nu ne face să ne simțim mai bine.
3. Verifică-ți ipotezele cu privire la ce înseamnă refuzul pentru tine
Te temi de reacția pe care o vei primi atunci când refuzi pe cineva? Adesea, spunem "Da" pentru că ne îngrijorăm cum vor răspunde ceilalți sau ne gândim la consecințele unui refuz. S-ar putea să ne fie frică să nu îi dezamăgim pe alții sau credem că vom pierde respectul de la ceilalți. De multe ori uităm cât de mult ne dezamăgim pe noi de-a lungul timpului. Însă atunci când refuzi, transmiți exact mesajul care ar trebui când ai timp limitat. S-ar putea să dezamăgești pe cineva în primă instanță, însă trasezi o graniță care îți poate aduce libertatea de care ai nevoie oricând vrei.
Posteaza comentariu