Din cauza extremelor sale, această condiție este denumită uneori depresie maniacală sau despresie bipolară. Cu toate că nu este întotdeauna ușor să identifici tulburarea bipolară, există câteva indicii. Iată cum poți să recunoști un bipolar!
Indicii care te ajută să recunoști un bipolar
Există multe simptome ale maniei și depresiei în cadrul tulburării bipolare. Multe dintre acestea se pot regăsi în comportamentul oricăruia dintre noi, indiferent dacă avem o zi bună sau proastă.
Cu toate acestea, în cazul tulburării bipolare, apar mai multe simptome în fiecare zi, timp de săptămâni, luni și chiar și ani. Tranzițiile dintre depresie și manie implică starea de spirit, nivelul energetic și abilitatea de a funcționa.Tulburarea bipolară este confundată adesea cu ADHD-ul în cazul copiilor, după cum a dezvăluit Michael Aronson, psihiatru clinic și consultant al site-ului de sănătate WebMD. Există simptome foarte asemănătoare, perioade de depresie și predispoziție la a fi distras.
Tulburarea bipolară în copilărie sau adolescență este adesea cel mai dificil de diagnosticat.
Poate fi greu să îți dai seama dacă este vorba de schimbări normale ale stării de spirit, tulburare bipolară sau ADHD. În plus, în adolescență, depresia se manifestă în mod diferit față de maturitate. Există furie, iritabilitate și comportament rebel. Pentru a diferenția mai bine aceste izbucniri de furie recurente de tulburarea bipolară la copii și adolescenți, a fost creată o nouă categorie de diagnostic. La adulți, alte probleme acompaniază adesea tulburarea bipolară. Femeile bipolare sunt predispuse la 4 sau mai multe episoade într-o perioadă de un an, lucru care se numește ciclu rapid.
De asemenea, există un risc crescut al apariției simptomelor maniace și depresive în cadrul aceluiași episod (episod cu caracteristici mixte). În plus, până la 60% dintre persoanele care suferă de tulburare bipolară sunt dependente de alcool sau de droguri, au depresii sezoniere sau diferite afecțiuni caracterizate de anxietate, cum ar fi stresul post-traumatic. Efectele anumitor medicamente sau droguri pot provoca uneori depresie sau imita simptomele maniei, făcând diagnosticele mai greu de realizat în special în cazul persoanelor care consumă substanțe.Simptome ale maniei: lipsa nevoii de somn; stare de spirit euforică; gânduri rapide; vorbit rapid.
Simptome ale depresiei: tristețe sau anxietate; sentimente exagerate de vinovăție sau lipsă de încredere în sine; pierderea interesului pentru activități plăcute; dificultăți de concentrare.