De ce ar trebui să asculți mai mult criticile decât complimentele în viață?
Atunci când faci tot ce-ți stă în putință pentru a nu fi criticat, îți permiți să stai în mediocritate. Fără a primi un feedback negativ și critici din partea altora, creșterea personală și oportunitățile sunt puse pe pauză. Iar pe termen lung, ești supus eșecului.
Laudele excesive slăbesc motivația
Criticile sunt mai bune decât complimentele. Gândește-te că lauzi alimentele sănătoase. Nimeni nu spune că alimentația sănătoasă este un lucru rău. Cu toate acestea, ceea ce consumi în doze mici sau moderate îți poate face rău în doze mari. S-ar putea să te surprindă că acest lucru este valabil și pentru consumul de apă. Chiar și pentru fructe. Pentru o sănătate optimă, ai nevoie de un aport echilibrat de alimente și băuturi sănătoase. Același principiu se aplică și complimentelor. Dacă primești complimente din când în când, este bine, însă dacă vânezi complimente, este posibil ca acestea să aibă un impact negativ asupra capacității tale de a face lucruri în viață. Complimentele excesive ne îndepărtează de motivația noastră sau de bucuria unei activități. Începem să facem acea activitate pur și simplu pentru a primi laude care ne răsfață orgoliul.
Criticile încurajează creșterea personală
Nu este vorba despre comentariile abuzive, ci despre criticile constructive, care sunt sănătoase. Acestea te pot transforma într-o persoană mai puternică. Dacă ai impresia că ai mereu dreptate, dar nu primești feedback de la altcineva, de unde știi că tot ceea ce faci este bine? Ascultând părerile sincere ale altora, vei putea vedea ce poți îmbunătăți. Acest tip de feedback te forțează să îți evaluezi acțiunile și modul în care lucrezi. Dacă folosești cu înțelepciune criticile constructive, te poți îndepărta de practicile nesănătoase și apropia de cele bune. Criticile corecte sunt reprezentate de feebackul sincer, care îți va aduce doar beneficii pe termen lung în ceea ce ți-ai propus să faci.
Posteaza comentariu