Cercetările privind efectele culorilor și nuanțelor asupra creierului și a dispozițiilor oamenilor indică un răspuns psihologic definit de diverse nuanțe.
Culorile au dobândit o semnificație culturală și pot fi încorporate în psihicul nostru, determinându-ne să reacționăm în moduri pe care nici măcar nu le cunoaștem. Culoarea preferată este adesea cea care se găsește cel mai des în preajma ta. Porți haine în acea culoare și îți decorezi casa cu acea culoare. Iată ce efecte are culoarea preferată asupra personalității tale!
Ce corelație are culoarea preferată cu personalitatea ta?
1. Albastru
Albastrul este culoarea stabilității și se spune că are un efect relaxant și calmant. Persoanele care se înconjoară cu albastru sunt senine. Albastrul poate reduce frecvența cardiacă, încetini respirația și reduce tensiunea arterială.
Nuanțele deschise de albastru calmează mintea și nervii. Dacă îți place mai mult albastrul pastel, atunci ai o personalitate cool. Albastrul mai închis poate fi deprimant și are tendința de a schimba starea de spirit, făcându-te să te retragi. 2. Roșu
Roșul este culoarea intensității și a pasiunii. Are un efect opus față de albastru, stimulând ritmul cardiac, crescând viteza respirației și tensiunea arterială. Te poate face mai energic și mai entuziasmat, crescând și nivelul de excitare. Roșul are un anumit magnetism social, atrăgându-i pe oameni și creând conexiuni. Roșul poate stimula eliberarea adrenalinei. Roșul poate avea uneori un efect negativ asupra dispoziției, crescând nivelul de agresivitate și iritabilitate. Poate perturba un mediu calm, ducând la ostilitate, furie și tensiuni.
3. Verde
Verdele este alegerea cromatică în multe birouri, datorită efectului odihnitor pe care îl are asupra ochilor. Are un efect natural, proaspăt și îi face pe cei care se uită la această culoare să se simtă revigorați.
Verdele este stimulant și relaxant în același timp. Poate ajuta oamenii să scadă nivelul stresului și să se simtă mai liniștiți. Este asociat cu începutul vieții și cu începuturile în general. Îi face pe oameni să se simtă mai optimiști și plini de speranță și, de asemenea, să își dorească să fie sănătoși.4. Galben
Galbenul este o culoare veselă și îi face pe oameni să se simtă mai fericiți și să își îmbunătățească starea de spirit în general. Este culoarea optimismului și îi încurajează pe oameni să aibă o perspectivă mai bună asupra vieții. Galbenul îi face pe oameni să se simtă mai tineri și mai activi. Cu toate acestea, are o tendință similară cu roșul, deoarece provoacă unele sentimente de furie, ostilitate și frustrare și generează energie negativă.
Deși galbenul este adesea culoarea asociată cu gelozia, tinde să evoce mai multe emoții.5. Mov
Movul este culoarea regalității. Face ca oamenii să se simtă sofisticați și adaugă o notă dramatică comportamentului lor. Există un sentiment de opulență asociat cu movul închis, evocând, de asemenea, și un caracter creativ. Movul poate stimula și o legătură cu spiritualul. Nuanțele mai deschise de mov, cum ar fi lavanda și liliacul, au un aer mai eteric. Acestea evocă același sentiment de superioritate, dar la un nivel mai șic. Pot fi la fel de relaxante și calmante ca unele nuanțe de albastru, însă nu vin cu riscul de a părea sumbre.
6. Portocaliu
Portocaliul este culoarea care îi face pe oameni să se entuziasmeze, fără pericolul de a scoate la iveală frustrarea pe care o aduce galbenul. Portocaliul ridică nivelul energiei dintr-o cameră și îi face pe oamenii care îl poartă să pară mai distractivi.
De asemenea, este o culoare caldă și confortabilă, care îi face pe oameni să se simtă mai liberi și mai deschiși. 7. Negrul
Negrul este elegant și modern, adesea asociat cu rafinamentul într-un sens mai industrial decât movul. Negrul reprezintă dezvoltarea, afacerile și lumea modernă. Există un sentiment al luxului asociat paradoxal cu minimalismul negrului. Negrul este enigmatic și misterios, formând o aură intrigantă în jurul persoanelor care aleg să se îmbrace în această culoare. Oamenii cărora le place negrul sunt adesea în contact cu partea lor întunecată și iubesc senzația de pericol.