depresie

Ce se întâmplă dacă îți tratezi depresia la psiholog

“Am depresie” pare sa devina noul motto, dupa ce, ani la rand, “sunt stresat” a fost, si mai este inca, un fel de balaur cu sapte capete in spatele caruia se ascundeau toate problemele lumii, ce au ajuns sa ma haituiasca pur si simplu.
De ce este depresia atat de “la moda”? Pentru ca omul sufera si are nevoie sa isi certifice suferinta. Eventual dupa ureche, din auzite, prin comparatie si nu in cele din urma, prin imitatie. Este corect sa facem asta? Nu! Hotarat nu, pentru ca nici internetul, nici bolile prietenilor sau colegilor nu ne pot tine loc de diagnostic.

Ce este de facut?


Simplu. Apelati la un specialist, sa vedem despre ce este vorba. Este cu adevarat vorba despre un sindrom depresiv, distimie, cicltimie, este vorba despre un episod depresiv major, despre o tulburare bipolara, despre un episod mixt, putem vorbi de semenea de atacuri de panica sau putem vorbi despre o tulburare de personalitate, de dispozitie sau de comportament.



Vedeti cat de complicate pot fi lucrurile? Si fiecare dintre posibilele diagnostice de mai sus pot fi valide, avand fiecare nevoie de o abordare distincta.    

Poate fi vorba de tratament? Daca devin dependent? Da ce, sunt nebun? Sau de ce am nevoie de specialist, eu pot trece singur peste toate, ca sunt puternic!
Posibil. Am vazut pacienti care au trecut singuri peste un episod depresiv major, dar nu doriti sa stiti cu ce costuri de energie in perioada de boala dar si cu ce transformari s-au ales, mai apoi, dupa ce greul a trecut.
Pentru ca, intr-adevar uneori este cazul de medicatie.
Si asta nu inseamna ca sunt nebun. Poate insemna cel mult ca nu imi doresc sa fac pe eroul. Tot asa, daca ma pregatesc indeajuns, ma pot opera singur de apendicita…

constantin-cornea
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod