Comunicarea este cea care ne apropie, ne ajută să aflăm sau să distribuim informații, dar și să rezolvăm conflicte și neînțelegeri. Este atât de importantă încât ne definește.
Dar unele greșeli pe care le faci în timpul unei conversații pot spune foarte multe despre tine. Iată câteva dintre greșelile din timpul unei discuții care îi enervează cel mai mult pe oameni:
Întrerupi o persoană care vorbește
Nu-i așa că te scoate din minți atunci când ești în mijlocul unei discuții iar altcineva te întrerupe? Este una dintre greșelile majore, care arată o lipsă de respect pentru cel care vorbește și nu ar trebui să faci asta niciodată. Pe lângă faptul că persoana respectivă își poate pierde ideea, într-un final nici nu-și va mai dori să continue.
Nu îl privești pe cel care vorbește
O altă gafă în comunicare este aceea de a te uita în altă direcție atunci când o persoană îți vorbește. Lași impresia că nu îți pasă ceea ce omul din fața ta are să-ți transmită și este considerată lipsă de respect.
De asemnea, dacă atunci când tu vorbești nu îți privești interlocutorii arată că ești nesigur, timd sau chiar că nu spui adevărul. Contactul vizual este foarte important într-o conversație.
Vorbești numai tu
În mod normal, persoanele angajate într-o conversație vorbesc pe rând și se ascultă reciproc. Dacă ai pretenția ca numai tu să vorbești, fie că ești într-un grup sau alături de o singură persoană ar putea să-i enerveze la culme pe ceilalți. Acapararea unei discuții arată lipsă de educație și este o gafă de proporții.
Îți verifici telefonul
Este una dintre problemele care au apărut odată cu răspândirea masivă a smartphone-ului. Obiceiul de a te uita în telefon atunci când cineva vorbește cu tine poate fi extrem de deranjant pentru interlocutor.
Transmiți, neintenționat, mesajul că ceea ce are să-ți spună persoana respectivă este plictisitor sau că pur și simplu nu te interesează ce-ți spune. Lasă telefonul deoparte și acordă-i atenție celui care se află în fața ta.
Ai o poziție greșită
Te-ai întins pe scaun și asculți cu mâna la falcă o persoană care îți vorbește? Dacă în familie și alături de prieteni este acceptabil, acest lucru nu ar trebui să se întâmple la locul de muncă, la școală sau în timpul unei întâlniri de afaceri. O poziție a corpului complet relaxată și informală transmite lipsă de respect pentru cel care îți vorbește.
Vorbești tare ca să-ți impui punctul de vedere
Atunci când discută în contradictoriu, oamenii se folosesc de argumente și contraargumente. Dar dacă ceilalți nu îți împărtășesc opiniile, nu îți dă dreptul să ridici tonul sau, mai grav, să țipi.
În afara faptului că un astfel de comportament nu ajută la rezolvarea disputei sau chiar o poate agrava, ar mai putea lăsa impresie că ești o persoană needucată.