Cum reduc anxietatea cărțile de colorat?
Inspirat de popularitatea recentă a cărților de colorat, studiul a fost condus de doctorul Jayde Flett și a implicat 115 femei cu vârstele cuprinse între 18 și 36 de ani. Unii participanți au fost rugați să coloreze pentru cel puțin 10 minute pe zi timp de o săptămână, în timp ce alții au primit puzzle-uri. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au colorat au avut un nivel mai mic de depresie și anxietate după o săptămână față de cei care au rezolvat puzzle-uri.
Trebuie realizate cercetări suplimentare pentru a descoperi toate beneficiile cărților de colorat. Adesea se sugerează că acestea induc o stare meditativă care este corelată cu o activitate redusă la nivelul amigdalei sau cu schimbări în activitatea creierului. Însă și persoanele care au rezolvat puzzle-uri au devenit mai meditative, așa că activitatea conștientă nu a fost factorul care a declanșat schimbarea.
Co-autorul Tamlin Conner a dezvăluit că aceste concluzii sunt importante pentru înțelegerea beneficiilor psihologice în ceea ce privește cărțile de colorat. Acestea ar putea fi considerate o expresie zilnică a creativității, precum gătitul sau grădinăritul.
Având în vedere că prezintă un risc redus și o accesibilitate mare, ne simțim confortabil să adăugăm cărțile de colorat pe lista activităților creative necesare pentru îmbunătățirea sănătății mintale.
De fapt, un studiu similar realizat în 2012 a demonstrat că un anumit tip de desenat, coloratul desenelor circulare complexe, poate reduce nivelul anxietății mai mult decât alte tipuri de colorat.
Îți poți achiziționa cu încredere o carte de colorat, dar asigură-te că printre paginile acesteia se regăsesc și desene circulare!