Iată câteva sfaturi de la instructori auto profesioniști și de la un examinator auto pentru ca examentul auto să fie o experiență lipsită de griji:
Ai încredere în instructorul tău
Instructorul tău auto a fost alături de tine de la începutul aventurii. El sau ea îți cunoaște punctele forte și punctele slabe, cum ai progresat și cât de multă încredere ai în tine. În ceea ce privește condusul, instructorul tău te cunoaște mai bine decât te cunoști tu. Deci, atunci când spune că ești pregătit/ă să susții examenul, crede-l pe cuvânt. Instructorul tău nu te va sfătui să mergi să suții proba până când nu va fi sigur că ești pregătit/ă. Chiar dacă examenul auto trebuie programat cu câteva zile sau săptămâni în avans, instructorul tău va avea o evaluare rezonabilă și exactă a capacităților tale după primele ședințe de condus. Dacă data susținerii examenului se apropie cu pași repezi și totuși nu stăpânești bine arta condusului, instructorul îți va sugera să îți mai iei câteva ședințe suplimentare te va sfătui să amâni.
Fă o simulare de examen
Cea mai mare provocare pentru majoritatea oamenilor este că, în timpul probei practice reale pentru permisul auto, nu primesc ajutor sau instrucțiuni de la examinator. Acesta va vorbi doar pentru a oferi instrucțiuni despre unde să meargă sau ce manevră să efectueze. Pentru cineva obișnuit să fie instruit continuu de un instructor, acest lucru poate fi destul de ciudat.
Citește și: Afecțiuni care nu permit conducerea auto
Examinatorul tău nu este dușmanul tău
Examinatorul auto nu vrea să te saboteze. Singurul lui scop este să se asigure că nu ești un pericol pentru tine sau pentru ceilalți. Nu încearcă să te provoace să comiți greșeli sau să te păcălească. Nu ți se va cere să faci ceva ce nu ai făcut până atunci în timpul ședințelor de condus. Deci, relaxează-te, ești pe teren familiar! Examinatorul tău știe că, probabil, vei avea emoții. El poate face diferența dintre stresul cauzat de examen și cineva care este, de regulă, agitat. Nu lăsă emoțiile să te facă să crezi că ești sortit eșecului. De asemenea, nu îți fie teamă să soliciți repetarea unei instrucțiuni dacă nu ești singur/ă că ai auzit bine. Este mai bine decât să nu faci ceea ce ți s-a cerut. Dacă simți o liniște apăsătoare, întreabă dacă poți porni radioul. Mulți examinatori sunt deschiși dialogului, atât timp cât conversația nu interferează cu concentrarea. Examinatorul tău știe cât de dezamăgitor este să eșuezi și va fi destul de fericit dacă ești apt/ă de promovare. Fii atent/ă la ceea ce ți se cere și la ce se întâmplă pe drum și totul va fi bine!
Nu le spune oamenilor când susții examenul
Evită să le spui oamenilor când îți susții examenul. Momentul perfect pentru a-i anunța este când ai obținut permisul. Atunci puteți sărbători cu adevărat. În caz contrar, nu vei simți decât o presiune suplimentară în timpul examenului de a nu da greș și de a nu-i dezamăgi.
Nu te panica
Dacă faci o greșeală în timpul examenului, nu dispera și nu permite să îți afecteze restul traseului. Așadar, nu te descuraja! Greșelile variază de la minore la majore și este posibil ca a ta să fie destul de mică. Dacă simți că nu ai făcut manevra corectă pentru parcarea laterală, întreabă dacă o poți repeta.
Sursă: www.axa.ie
Posteaza comentariu