Este vorba despre conceptul de realism depresiv, acesta sugerând că, în starea noastră normală, avem tendința de a trăi cu iluzii fericite care dispar atunci când suntem deprimați. Această idee contrazice teoria conform căreia oamenii deprimați au o perspectivă prea sumbră asupra lumii. Cu alte cuvinte, oamenii deprimați au o viziune realistă asupra vieții - o văd exact cum este.
Cum reușesc oamenii deprimați să aibă o viziune realistă asupra vieții?
Potrivit National Institute of Mental Health din Statele Unite, depresia este una dintre cele mai frecvente boli mentale din Statele Unite, aceasta afectând peste 16 milioane de persoane (sau aproximativ 6,7% din populație) în 2015. Însă depresia nu este prezentă doar în Statele Unite. Însă aceste statistici înseamnă că peste 90% din populație crede că lumea este un loc mai bun decât este cu adevărat?
Unele cercetări par a sugera acest lucru. Conceptul de realism depresiv a apărut pentru prima dată în 1979, într-o lucrare publicată de L.B. Alloy și L.Y. Abramson. În aceasta, cercetătorii au analizat atât participanți deprimați, cât și participanți fericiți. Aceștia au fost puși față în față cu un buton și o lumină verde. Apoi, participanților li s-a cerut să își dea seama în ce măsură răspunsurile lor (prin apăsarea butonului) pot controla acea lumină.
Participanții deprimați s-au descurcat mult mai bine la analizarea gradului de control, în timp ce participanții care nu erau deprimați aveau tendința de a presupune că au mai mult control asupra luminii decât aveau de fapt.Realismul depresiv încă este considerat o ipoteză, însă nu și de mulți psihologi. O serie de studii a investigat teoria cu rezultate mixte. Poate fi corelat cu anumite teorii psihologice, cum ar fi teoria managementului terorii. Aceasta sugerează că natura umană este de fapt legată de auto-iluzie. Pentru a evita confruntarea cu idei terifiante precum moartea, cei mai mulți oameni trăiesc într-o stare de auto-iluzie.
Poate că atunci când suntem deprimați, avem cele mai puține șanse de a crede în iluzii. De fapt, unii psihologi admit că un element de auto-iluzie poate fi necesar pentru bunăstare. Persoanele deprimate poate că nu au acel optimism crucial care ne ajută să mergem mai departe într-o viață plină de durere, lipsită de sens. În timp ce aceștia pot vedea lucrurile mai realist, știm cu toții că uneori realitatea este prea dură.
Care sunt persoanele care au cea mai mare probabilitate de a avea realism depresiv în viața lor? Persoanele introvertite, bărbații și persoanele cu un IQ ridicat.
Este cel mai probabil să apară în cazul oamenilor cu depresie ușoară. Cei care suferă de depresie cronică, prin contrast, sunt supuși unui risc de a suferi distorsiuni mai mari în cadrul gândirii lor.
Posteaza comentariu