Tânărul nepoliticos i-a spus: „cine ești tu ca să-i înveți pe ceilalți? Nu ești cu nimic mai bun, nu faci decât să ne înșeli!”. Această izbucnire nu l-a supărat pe Budha, ci pur și simplu l-a întrebat pe tânăr: „dacă tu cumperi un cadou pentru cineva, dar acea persoană nu îl primește, cui aparține cadoul?”.
Tânărul a răspuns repede: „este al meu pentru că eu l-am cumpărat”. Atunci Budha a zâmbit și i-a spus: „ai dreptate, dar cadoul este la fel ca și furia ta. Dacă te lași condus de furie, dar eu nu mă enervez, se va întoarce la tine și va rămâne cu tine. Tu ești cel nefericit, nu eu. Te rănești singur”. Văzând că tânărul era nedumerit Budha a continuat: „dacă vrei să nu-ți mai faci rău singur trebuie să renunți la furie și să o transformi în iubire. Când îi urăști pe ceilalți tu ești singurul nefericit, dar dacă îi iubești veți fi mulțumiți cu toții”.
Există o poveste în spatele fiecărei persoane
Există gânduri în spatele aspectului unei persoane, emoții care îi determină sentimentele și o personalitate aparte care le armonizează continuu. Fiecare dintre noi trăiește momente unice și intră în contact cu persoane care își vor pune amprenta asupra vieții cotidiene.
În acest fel apar bucuria, tristețea și toate variațiile dintre ele care dau culoare existenței. Nu putem înțelege ceea ce se întâmplă decât din punctul de vedere personal, care se formează în funcție de experiențele trăite.
Cum ne dăm seama care este părerea altei persoane? Cum îi intepretăm sentimentele?
Este destul de complicat să te înțelegi pe tine însuți dar dacă te gândești la intențiile celorlalte persoane ai putea fi intimidat. Cum putem ști cum se va comporta altcineva într-o anumită situație?
Potrivit specialiștilor, ne pretrecem jumătate din viață descoperindu-i pe ceilalți și cealaltă jumătate judecându-i ca și cum propriul nostru comportament nu ar fi destul de complex.
Fiecare persoană este mai sensibilă la numite aspecte din viață
Chiar dacă anumite situații ni se par foarte clare și simple și avem impresia că știm soluția, este posibil ca rezolvarea să nu fie deloc simplă pentru persoanele care se confruntă cu evenimentele respective. Nu există nicio rețetă pentru viață care să li se potrivească tuturor.
În momentele în care ești tentat să te miri de ce o persoană nu se relaxează, de ce nu renunță la o relație sau de ce acceptă anumite comportamente trebuie să te gândești că punctul ei de vedere este diferit, iar prioritățile pe care și le-a stabilit pot varia foarte mult în comparație cu ale tale.Poate acea persoană a avut o copilărie dificilă și i s-a spus că nu face nimic destul de bine, iar ca urmare a devenit perfecționistă și încearcă mereu să aducă îmbunătățiri tuturor aspectelor. Sau poate nevoia de afecțiune împinge o persoană spre o relație nepotrivită ori alături de prieteni care nu o apreciază. De asemenea, este posibil să apară și dificultatea de a cere sprijinul celorlalți și de a-și arăta propria vulnerabilitate.
Nu apela ușor la furie pentru că fiecare poveste are mai mult de o pagină
Crezi că dacă ai fi în locul cuiva ai proceda mai bine și ai lua deciziile bune mai rapid? Nu te enerva pentru că nu ai trăit tot ce a trăit acea persoană. Învață să ai o abordare calmă și să îi accepți pe ceilalți așa cum sunt, în loc să te enervezi constant pentru că nu acționează așa cum crezi tu că este bine.
Nu privi doar lucrurile evidente
Experiențele, emoțiile, problemele de sănătate sau de ordin psihologic definesc personalitatea fiecărui individ și nu este suficient să faci rezumatul unei situații punctuale pentru a decide dacă a făcut o greșeală sau nu. Trebuie să privești contextul pentru a înțelege mai bine și este esențial să eviți cearta sau să încerci să-ți impui argumentele folosind un ton ridicat.
Uneori ai putea să nu înțelegi de ce reacționează cineva într-un anumit fel tocmai datorită lucrurilor pe care le-ai trăit până în momentul prezent. Nu uita că sub fiecare aspect exterior există un suflet sensibil, cu răni și cicatrici care vor afecta traseul pe care-l va urma în continuare.