Dar, pentru prima dată, cercetătorii au spus cât timp în natură poate contracara efectele stresului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 20 de minute în natură sunt suficiente pentru a reduce semnificativ nivelul hormonilor de stres.
Cum te pot ajuta 20 de minute în natură să scapi de stres?
Știm că timpul petrecut în natură reduce stresul, dar până în prezent nu se știa cât de mult este suficient, cât de des sau ce fel de experiență în natură ne poate aduce beneficii. Studiul realizat de Universitatea din Michigan arată că, pentru cele mai mari beneficii, în ceea ce privește reducerea eficientă a nivelului de cortizol (hormonul de stres), ar trebui să petreci 20-30 de minute stând sau mergând pe jos în natură.
Studiul a fost publicat în Frontiers in Psychology. Cercetătorii speră că descoperirea aceasta va încuraja medicii să ia în considerare prescrierea vizitelor în natură înainte de tratamentele convenționale. Ieșirile în natură ar putea fi o soluție low-cost pentru a reduce efectele asupra sănătății asociate cu un nivel ridicat de stres. Oamenii de știință au vrut să furnizeze orientări bazate pe dovezi pentru prescrierea vizitelor în natură, așa că au proiectat un experiment care să poată oferi o estimare realistă a unei doze eficiente.
Pe parcursul unei perioade de 8 săptămâni, participanții la studiu au fost rugați să stea în natură cel puțin 10 minute, de cel puțin 3 ori pe săptămână. Înainte și după ieșirile în natură, a fost măsurat nivelul de cortizol prin probe de salivă.
Participanții au putut alege momentul zilei, durata și locul pentru vizita în natură.
Acestora li s-a spus că pot alege orice loc care îi face să se simtă că interacționează cu natura. Au existat câteva constrângeri pentru a minimiza factorii care influențează stresul: lipsa exercițiilor, evitarea folosirii rețelelor sociale, evitarea convorbirilor telefonice, a conversațiilor și a cititului.Dezvoltarea flexibilității personale în cadrul experimentului le-a permis oamenilor de știință să identifice durata optimă a ieșirilor în natură, indiferent când sunt făcute acestea. De asemenea, au fost analizate diferențele de zi cu zi în nivelul stresului participanților. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să identifice și să explice impactul ieșirilor în natură.
După analizarea datelor, cercetătorii au concluzionat că o experiență de 20 de minute în natură este suficientă pentru a reduce semnificativ nivelul de cortizol.
De asemenea, au descoperit că, dacă petreci mai mult timp în natură (între 20 și 30 de minute), nivelul de cortizol scade foarte mult. Peste 30 de minute, există beneficii suplimentare, dar la o rată mai mică.Medicii pot folosi aceste rezultate pentru a prescrie mai întâi o vizită în natură. Studiul acesta oferă primele estimări privind modul în care experiențele în natură influențează nivelul de stres în contextul vieții cotidiene normale. Abordarea aceasta experimentală poate fi folosită ca un instrument pentru a evalua modul în care vârsta, sexul, sezonalitatea, capacitatea fizică și cultura influențează eficacitatea experiențelor în natură asupra bunăstării unei persoane.
Acest lucru va permite tratamente personalizate pentru ieșirile în natură, precum și o perspectivă mai aprofundată asupra modului în care ar trebui proiectate orașele și programele de bunăstare pentru publicul larg.
Posteaza comentariu