O casă aglomerată de lucruri inutile nu va mai fi un spațiu ideal pentru relaxare, ci se va crea o atmosferă tensionată, care va alimenta anxietatea și reducerea încrederii în propriile forțe. Chiar dacă ți se pare că nu te poți descurca fără să ai foarte multe lucruri la îndemână, să știi că de îndată ce vei obține mai mult spațiu în casă vei respira liniștită și vei fi mult mai rar afectată de anxietate. Transformă-ți casa într-un spațiu de refugiu, care te face mai puternică și mai rezistentă, în loc să lași acumularea treptată a obiectelor din jurul tău să-ți pericliteze optimismul și bucuria pentru fiecare moment plăcut.
Eliminarea dezordinii îmbunătățește capacitatea de concentrare
Un spațiu foarte aglomerat te va face să nu poți gândi foarte clar și să-ți fie mult mai greu să găsești soluții pentru problemele cu care te confrunți. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Princeton s-a constatat că persoanele care aveau case foarte aglomerate cu diferite obiecte strânse de-a lungul timpului nu se puteau concentra decât intervale scurte de timp.
Acest lucru se întâmplă din cauză că preocuparea principală a creierului va fi să analizeze diferite obiecte în loc să se focalizeze pe alte probleme.
Consecințele vor fi o atenție redusă și timpi de reacție întârziați. Dacă ai observat că devii mai confuză când nu ai făcut ordine în casă sau când ai acumulat foarte multe lucruri în diferite camere este cazul să iei măsuri rapide pentru a-ți reveni. Nu este doar o etapă care se va ameliora de la sine, ci ai nevoie de un spațiu ordonat, cât mai liber posibil.
Organizarea casei, o activitate care reduce stresul
Oamenii de știință au demonstrat că dezordinea afectează negativ mintea și echilibrul emoțional. În cadrul unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la UCLA au fost analizate 32 de familii și felul în care își organizau casa într-o perioadă de 4 ani. Stările de anxietate au apărut de 3 ori mai des în cazul celor care aveau case dezordonate și care nu își organizau în mod practic spațiul în care locuiau.
Chiar activitatea de organizare diminuează stresul și tensiunea, așa că începe și tu cât mai curând.
Este posibil să faci câteva greșeli pe parcurs, dar în mod sigur te vei simți mai bine pe măsură ce îmbunătățești aspectul casei tale și redescoperi spațiul pe care nu realizai că-l ai la dispoziție.
Minimalismul ca sursă de bucurie necondiționată
O abordare minimalistă îți arată că te simți mai bine dacă ai mai puține lucruri. Persoanele care aleg această abordare pentru organizarea casei vor constata rapid că se pot descurca foarte bine cu un număr destul de redus de obiecte. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi mulțumită și fericită, iar dacă nu îți formezi un atașament față de lucrurile materiale te vei putea bucura mai mult de clipele petrecute cu persoanele iubite sau în natură.
Activitatea de reorganizare a casei
Deși poate părea o provocare, să știi că poți reface aspectul casei tale dacă lucrezi pe camere și secțiuni. Nu încerca să faci totul în același timp, ci dozează-ți eforturile pentru ca schimbările să apară treptat, fără să te epuizezi.
Iată ce trebuie să arunci:
1. Baia
- sticlele vechi de gel de duș și șampon, care probabil au și expirat. Înlocuiește-le cu 2-3 variante cu ingrediente naturale;
- lacul de unghii uscat în sticluțe;
- covorașele de baie uzate, care devin surse de bacterii;
- produsele de machiaj expirate.
2. Bucătăria
- toate ustensilele pe care le ai în 2 exemplare: nu ai nevoie de 2 spatule sau 2 linguri speciale de paste;
- cănile nefolosite: păstrează maximum 2 căni;
- condimentele expirate;
- pungile vechi;
- magneții de frigider (în afară de cei care au o valoare sentimentală).
3. Dormitorul și șifonierul
- cearșafurile și cuverturile uzate;
- eșarfele sau alte accesorii pe care nu le-ai purtat în ultimul an;
- umerașele nefolosite, rupte sau uzate;
- rochiile foarte vechi;
- șosetele și dresurile agățate sau cu fire duse.
4. Sufrageria
- ziarele vechi: dacă nu le-ai citit când le-ai cumpărat cu siguranță nu o vei face acum;
- jucăriile care nu le mai plac copiilor: le poți dona, în loc să le arunci;
- bateriile vechi, nefolosite;
- instrucțiunile de utilizare pentru mobilă sau aer condiționat.