Atmosfera festivă și cadourile din jur nu sunt întotdeauna utile pentru persoanele care au divorțat. Potrivit specialiștilor, Crăciunul după un divorț poate alimenta sentimentele de singurătate, tristețe, supărare, anxietate sau chiar depresie. Situația poate deveni stresantă și este recomandat să discuți cu prietenii sau alți membri ai familiei despre felul în care te simți. Încearcă să ajungi la un acord cu fostul partener pentru a putea petrece câteva clipe alături de copii și nu te supăra dacă anul acesta vor fi la tine numai de Anul Nou. Ați putea stabili să alternați anii în care petreceți Crăciunul cu cei mici sau poți organiza un al doilea Crăciun, când copiii sunt la tine, pentru a vă bucura împreună de atmosfera specială. Nu îi va deranja deloc să sărbătorească de două ori!
Iată ce măsuri poți lua pentru a-ți face Crăciunul mai plăcut după un divorț:
1. Fă planuri pe termen lung
Este recomandat să ajungi la un acord pe termen lung cu fostul partener și să fiți amândoi flexibili. „Fiica mea cea mare își va petrece Crăciunul cu tatăl ei anul acesta.
Îmi va lipsi foarte mult, dar trebuie să fiu corectă. Nu îmi este mai ușor pentru că știu din timp că nu vom fi împreună, dar pot planifica vizitele rudelor și primirea cadourilor puțin mai devreme pentru a avea parte de acele momente alături de ea”, spune Cynthia, mama unei fetițe de 6 ani.
2. Ia legătura și cu bunicii
Divorțul îi poate afecta negativ și pe bunici. Părinții partenerului care nu mai locuiește în aceeași casă au șanse destul de reduse să-și vadă nepoții de Crăciun, iar acest lucru îi poate supăra. Nu strică să-i încurajezi să organizeze un mini-Crăciun înainte sau după data propriu-zisă pentru a putea să le dea cadouri nepoților și să petreacă timp împreună. „Este foarte dificil să mă adaptez atunci când văd că vine ziua de Crăciun și copiii nu sunt cu mine, dar ne-am organizat astfel încât să îi văd înainte de sărbători. Și părinții mei sunt supărați și cea mai bună soluție pe care am găsit-o până acum este să organizăm Crăciunul de mai multe ori pentru a evita dezamăgirea și tristețea”, povestește David, tatăl a doi băieți.
3. Asigură-te că timpul petrecut împreună este cu totul special
Fiecare zi pe care o petreci alături de copiii tăi este una deosebită. Cu toate acestea, nu te ajută deloc să intri într-o competiție cu celălalt părinte încercând să-l depășești deoarece o astfel de cursă nu poate conduce decât la tristețe și îngrijorare, adăugând mult stres.
Dacă nu reușești să fii primul ai putea să ai o imagine de sine negativă și să te simți descurajat, așa că mai bine evită exagerările. În ceea ce privește cadourile, nu trebuie să crezi că, pentru simplul fapt că nu locuiești alături de copii, cadourile tale trebuie să fie cu totul diferite și mult mai scumpe față de cele oferite de fostul partener. În momentele în care un părinte cheltuiește foarte mult pe daruri extravagante sau duce copiii într-o vacanță care costă foarte mult, celălalt părinte se poate simți inferior dacă nu-și poate permite același lucru și ar putea avea impresia că și-a dezamăgit copiii. În loc să te gândești tot timpul la daruri excentrice, mai bine plănuiește diferite activități care să te apropie de copii și să te ajute să-i cunoști mai bine.
„Fosta mea soție transformă întotdeauna Crăciunul într-o cursă a cadourilor și vrea să vadă cine este primul. O rog mereu să-mi spună ce le cumpără copiilor pentru a nu le lua același lucru, dar refuză. De multe ori am pățit ca, atunci când copiii vin la mine de Anul Nou și le dau cadourile, să le desfacă și să îmi spună dezamăgiți că mama lor deja le-a luat acel lucru.
Este stresant și pierd mult timp după aceea pentru a schimba cadourile cu alte lucruri de pe lista de dorințe a copiilor”, povestește Matthew, un tată divorțat.Nu este foarte ușor să le explici copiilor că nu le poți oferi cadourile pe care le vor, dar vor aprecia sinceritatea. Nu le da răspunsuri automate și nu încerca să închei discuția brusc, ci explică-le motivele tale. Este în regulă să le spui dacă un anumit dar ți se pare prea scump sau nu este potrivit pentru vârsta lor. Poți face un compromis în cazul copiilor mai mari, dându-le ocazia să contribuie și ei pentru cumpărarea unui cadou mai scump.
4. Părinții care petrec ziua de Crăciun singuri, mai aproape de prieteni
Dacă nu îți vei vedea copiii de Crăciun este ideal să iei legătura cu prietenii pentru a petrece sărbătorile în compania lor, în loc să stai singur acasă și să fii trist. Dacă mai cunoști și pe altcineva în aceeași situație ca și tine, ar fi bine să îl vizitezi sau să luați masa împreună. Discutați despre sentimentele voastre și veți trece mai ușor peste aceste momente dificile.
În unele cazuri părintele care locuiește cu cei mici poate fi stresat din cauza celuilalt părinte, care nu vrea să vadă copiii de Crăciun sau nu spune o zi sau o oră clară. Este greu să le spui copiilor că nu va veni să-i vadă, dar le va fi mai ușor să înțeleagă dacă se folosește un ton pozitiv și se evită criticile sau resentimentele la adresa celuilalt părinte.