Atunci când ești apropiat de o anumită persoană sau dacă lucrați adesea împreună poate fi dificil să diferențiezi egoismul temporar sau capriciile de narcisism. Poate ți se pare complicat să determini care este problema reală, dar există o cale simplă de a te proteja.
Narcisismul este o tulburare de personalitate
Primul pas pentru a observa dacă interacționezi cu un narcisist este să înțelegi care sunt manifestările specifice acestei tulburări de personalitate. Simptomele clasice sunt ego-ul fragil, lipsa de empatie, un simț exagerat al propriei importanțe și nevoia constantă de admirație. Gravitatea narcisismului variază de la persoană la persoană și există două tipuri de narcisiști: narcisistul grandoman și cel vulnerabil.
Narcisistul vulnerabil
Un astfel de narcisist nu va fi extrem de manipulator, ci va fi marcat de o imagine de sine negativă. Va fi dependent de rețele sociale pentru că îi dau impresia că este important și poate primi admirația multor persoane, în timp ce-și construiește o imagine falsă, dar extrem de atractivă.
Narcisistul grandoman
Avertismentele legate de persoanele toxice vizează în primul rând acest tip de narcisism. Spre deosebire de narcisistul vulnerabil, cel grandoman va avea o încredere exagerată în propriile forțe și va fi expert în arta manipulării.
Întrebarea care te ajută să identifici un narcisist
În cadrul unui studiu recent realizat de specialiștii din Michigan și Indianapolis un grup de persoane cu această tulburare de personalitate au completat un chestionar cu 40 de întrebări, obținându-se astfel cea mai simplă soluție pentru identificarea unui narcisist.
Întrebarea decisivă a fost: „Ești de acord cu afirmația <<Sunt un narcisist>>?”. Potrivit oamenilor de știință, există o probabilitate foarte mare ca narcisiștii să recunoască această tulburare de personalitate.
„În general, pesoanele care au o tendință spre narcisism sau se comportă zilnic în acest mod sunt dispuse să recunoască acest lucru pentru că sunt mândre de ele. Le poți pune această întrebare direct pentru că nu li se va părea că narcisismul este un defect. Din contră, au impresia că își afirmă superioritatea față de cei din jurul lor și nu le deranjează să spună așa ceva în mod public”, explică dr. Brad Bushman, psiholog, unul dintre autorii studiului.
Cum să faci față interacțiunii cu un narcisist
Dacă ai stabilit în mod clar că o persoană din apropierea ta este narcisistă trebuie să îți dai seama dacă este vulnerabilă sau grandomană. De această clasificare va depinde și impactul ei asupra echilibrului tău emoțional.
În plus, vei putea să-ți creezi o strategie eficientă pentru momentele în care trebuie să interacționezi cu ea.Principala măsură pe care o poți adopta este să îi ignori comportamentul și să nu-i acorzi atenția de care are atât de multă nevoie. Dacă această tactică nu funcționează îi poți face observații, dar fii atent să nu pari supărat sau afectat pentru că îi vei face jocul și nu te va lăsa în pace. Nu te certa cu un narcisist și încearcă să-l eviți cât de des poți.
Persoanele afectate de această tulburare de comportament sunt greu de înțeles. Unele vor încerca să te rănească și să te umilească pentru a-și accentua propriile calități, în timp ce altele îți vor solicita o atenție neîncetată, epuizându-te.
Stai departe de ele în măsura posibilului și minimizează stresul când trebuie neapărat să discuți ceva cu ele.
Posteaza comentariu