Poate îți este teamă să nu pari prea atașat și din această cauză te distanțezi, poate nu le faci complimente celor dragi pentru că nu vrei să creadă că ești ciudat ori nu îi inviți să ieșiți împreună pentru că ți-e teamă că vor refuza, dar să știi că toate aceste reacții pot fi intrepretate în sens invers, dând o impresie eronată despre sentimentele tale. Anxietatea te poate determina să-ți reprimi sau să-ți exprimi mult mai rar sentimentele pentru că nu mai ești sigur care este modul corect de a proceda și intensitatea necesară pentru fiecare reacție.
Foarte multe persoane care primesc acest diagnostic consideră că este mai bine să nu spună niciun cuvânt și să-i lase pe ceilalți să creadă că nu le pasă decât să le permită să observe cât de mult le afectează fiecare gest sau cuvânt.
Anxietatea îți va spune să nu-i deranjezi pe cei dragi
În momentele în care stările de anxietate devin foarte intense vei avea impresia că nu are niciun sens să le trimiți mesaje celorlalți pentru că îi vei deranja și îți vor răspunde din obligație. În mintea ta va persista impresia că dacă ar fi vrut să te contacteze ar fi trimis chiar ei un mesaj, dar modul în care te distanțezi nu îi încurajează întotdeauna să fie comunicativi și poate cauza confuzie.
Nu ai de ce să te simți vinovat, dar nici nu ezita să-i contactezi. Nu se vor supăra pe tine, ci vor fi mai receptivi tocmai pentru că văd că dorința de a menține legătura vine și din partea ta.
Nu este nimic în neregulă cu tine dacă nu primești mesaje
Nu are niciun sens să analizezi constant cine a început o conversație sau de unde vin mesajele cel mai des. Important este să arăți că ești deschis, iar cea mai simplă metodă este să discuți cu prietenii și membrii familiei. Se vor bucura să fie aproape de tine, iar optimismul lor îți va arăta că ești o persoană valoroasă, cu potențial.
Anxietatea te face să crezi că nu te poți integra într-un grup
Dacă nu te simți în largul tău înconjurat de prieteni nu renunța prea repede. Vei avea nevoie de timp și răbdare pentru a te acomoda fiecărui context. Nu te gândi că prietenii tăi se distrează mult mai bine când nu ești în preajma lor pentru că nu vei face decât să te rănești inutil.
Nu anula planurile în ultimul moment și nu-ți refuza șansa de a petrece momente speciale cu ei pentru că-ți închipui că vor fi mai mulțumiți dacă nu vii. Învață să acționezi numai în baza faptelor obiective, ignorând presupunerile pesimiste.
Nu sta mereu în casă pentru că-ți este frică să mergi la restaurante sau în alte locuri publice
Este posibil și ca anxietatea să-ți creeze o dorință permanentă de a sta acasă și de a evita contactul cu alte persoane, mai ales dacă înseamnă să mergi într-un loc public, unde nu vor fi doar prietenii și apropiații. Nu te lăsa înșelat de impresia că nu ești în siguranță decât acasă. Comentariile negative sau felul în care te judecă ceilalți nu fac parte din caracterul tău, iar dacă te ascunzi nu vei face decât să-ți exacerbezi temerile, în timp ce restul persoanelor merg în aceste locuri și au o abordare neutră față de cei pe care îi întâlnesc.
Renunță treptat la convingerea că toată lumea se uită la tine sau îți numără greșelile.
Nu este adevărat și nici nu ai de ce să te intereseze atât de mult ce pot spune. Tot ce contează este să zâmbești, să fii mulțumit și să realizezi că te așteaptă multe lucruri bune în continuare.
Telefoanele și contactul online
Numai când te gândești la o conversație telefonică simți că ți se face teamă și te doare capul? Sună mai des persoanele apropiate sau stabiliți ore clare la care te pot contacta pentru a trece peste acest sentiment neplăcut. Când trimiți un mesaj nu aștepta cu înfrigurare răspunsul, ci conștientizează că este posibil ca persoana în cauză să fie în mijlocul unei alte activități. Mai bine găsește-ți o altă preocupare până când sosește răspunsul.
Nici cererile de prietenie de pe Facebook nu trebuie să te intimideze. Analizează cu atenție persoanele care le trimit și decide dacă vrei să fii în contact cu ele sau nu.
Nu lăsa anxietatea să te facă să te simți singur chiar și în mijlocul unei mulțimi.
Apelează la prieteni și familie pentru sfaturi și sprijin. Meriți să fii apreciat și nu ai de ce să renunți la ceea ce te face fericit. Poți învinge această stare.
Posteaza comentariu