Dacă îți este greu să te integrezi în atmosfera de sărbători cu multe luminițe, cadouri, colinde și urări, ar fi bine să-ți iei măsuri pentru a avea amintiri frumoase. Este adevărat că nu totul va merge perfect, iar pregătirile și efortul tău ar putea să nu aibă mereu rezultatele așteptate, dar trebuie să înveți să te bucuri de fiecare moment în loc să vrei tot timpul să creezi o atmosferă perfectă, dar artificială, asemănătoare cu ceea ce vezi în reclame sau la televizor.
Iată ce măsuri poți lua pentru a neutraliza anxietatea de sărbători:
1. Dormi suficient
Nu este deloc un secret faptul că organismul are nevoie de odihnă pentru a face față perioadelor stresante. În mod special de sărbători trebuie să încerci să dormi 7-8 ore în fiecare noapte pentru a putea să te implici activ în cadrul pregătirilor și la cumpărături.
Vei avea nevoie de multă energie, așa că ai grijă de tine și acordă-ți intervalul necesar pentru a te reface. Nu va fi deloc util dacă te simți copleșit la nivel emoțional sau te îmbolnăvești. Mergi la culcare puțin mai devreme, iar dimineața vei fi gata de noi provocări.
2. Fă tot ce poți de acasă
Este momentul ideal pentru a realiza cât de mult poți în timp ce stai acasă, într-o pereche de pijamale de sărbătoare. Folosește Internetul pentru a face cumpărături, eliminând astfel nevoia de a sta la coadă la supermarket sau la fiecare magazin de unde vrei să iei cadouri. Multe supermarketuri îți vor livra marfa direct acasă, așa că vei economisi foarte mult timp și emoții.
3. Fă-ți timp pentru mișcare
Deși la prima vedere poate părea stresant să-ți faci timp pentru o altă activitate cum este sportul, nu este nevoie să planifici antrenamente intense. Este suficient să faci o plimbare de 30 de minute în fiecare zi pentru a diminua stresul și tensiunea arterială.
Dacă nu ești pasionat de mersul pe jos poți încerca yoga sau exercițiile aerobice de intensitate medie.
4. Planifică-ți activitatea
Este o modalitate utilă pentru a nu te simți copleșit de tot ce ai de făcut pentru sărbători. Gândește-te ce ingrediente poți cumpăra din timp, trimite invitațiile dacă vei organiza o cină de Crăciun sau de Anul Nou și poți ruga invitații să aducă și ei câte un fel de mâncare.
5. Mergi la o întâlnire cu tine însuți
Sărbătorile pot fi pline de agitație și haos și din acest motiv trebuie să-ți faci timp și pentru tine. Roagă-l pe partenerul tău să aibă grijă de copii timp de 1-2 ore și mergi la spa sau la un meci de golf. Te vei întoarce revigorat, gata de noi activități.
6. Pune „pauză” la conflictele familiale
Tensiunile acumulate în timp, diferențele de opinii sau orice alte probleme există în familie, nu trebuie rezolvate în această perioadă. Multe persoane cred în mod eronat că trebuie să încerce să soluționeze disputele familiale de sărbători, dar această încercare are de obicei consecințe negative, mai ales dacă se consumă și alcool.
Amână acest tip de discuții pentru mai târziu.
7. Mergi la cumpărături numai intervale de timp scurte
În cazul în care nu vrei să cumperi totul online, ci preferi să iei câteva articole direct din magazin, este indicat să nu stai prea mult la cumpărături. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că pulsul crește cu 33% după o oră de cumpărături, iar majoritatea persoanelor se simt obosite după numai o jumătate de oră.
8. Nu încerca să gătești totul
Dacă te simți obosit nu este nicio problemă să reduci timpul petrecut în bucătărie și să cumperi prăjiturile. Te vei bucura mai mult de gustul lor dacă nu ești deja extenuat cu pregătirile.
9. Nu te panica dacă lucrurile nu merg bine
De obicei trebuie să te aștepți ca lucrurile să nu meargă exact așa cum ți-ai dori. Poate nu îți va plăcea cadoul pe care îl primești, ai putea arde prăjiturile, șunca poate fi prea sărată sau oaspeții vor întârzia foarte mult.
Concentrează-te pe amintiri, în loc să te superi din cauza lucrurilor care nu merg conform planului pe care ți l-ai făcut dinainte.