O frunză, o simplă piatră, un apus de soare sau peisajul de nori care acoperă cerul treptat și se reflectă deasupra pădurilor te pot inspira și te vor motiva să ai în continuare o atitudine pozitivă, plină de optimism. Oare este vorba numai despre un peisaj atractiv, la fel ca o vedere poștală? În niciun caz. Mama Natură îți oferă lecții subtile, iar dacă înveți să le observi vei reuși să-ți fortifici organismul și să devii mai rezistent și mai creativ în orice situație.
Iată ce lecții poți prelua de la Mama Natură în fiecare excursie sau când faci o plimbare mai lungă:
1. Lucrurile nu sunt așa cum par
La fel ca și o bucată de lemn, o frunză sau o piatră este posibil ca anumite lucruri să ți se pară neinteresante dacă nu le analizezi cu atenție. Uneori un aspect obișnuit tăinuiește o frumusețe interioară cu totul aparte. Nu te grăbi să-ți formezi o opinie despre cineva înainte să știi de unde vine și ce fel de viață a dus.
Fii amabil, evită gândurile invidioase și rezervă timp pentru a cunoaște povestea fiecărei persoane pe care o cunoști.
2. Etichetele nu definesc esența lucrurilor
În cazul plantelor se descoperă mereu noi modalități de a le utiliza pentru a proteja organismul și de multe ori variantele care păreau inutile devin remedii naturale benefice. Nu te lăsa influențat de diferitele categorii create în mod artificial pentru anumite lucruri sau persoane. Tot ceea ce te înconjoară este în continuă schimbare, la fel ca și nivelul nostru de cunoștințe. Doar pentru că ai crezut ceva despre un lucru sau o persoană într-un anumit moment nu înseamnă că nu se pot transforma în timp. Cu toții suntem mult mai mult decât o simplă etichetă și ne putem adapta circumstanțelor noi sau unui vis pe care vrem să-l împlinim.
3. Lucrurile se întâmplă mereu la timpul potrivit
Nu te impacienta dacă nu obții foarte repede ceea ce îți dorești. Mama Natură are un orar destul de complex, în cadrul căruia întreg peisajul se schimbă, ca urmare a regenerării create de primăvară sau vei vedea că totul devine solitar în apropierea iernii.
Orice întâmplare din natură se petrece exact la momentul potrivit și la fel cum ar fi inutil să te superi pentru că nu se face mai repede primăvară, tot așa trebuie să înțelegi că nu ai niciun control asupra circumstanțelor generale ale vieții. Aplică acest mod de gândire în viața cotidiană și vei reduce foarte mult stresul. Respiră adânc și ai răbdare. Totul va fi bine.
4. Vulnerabilitatea este la fel de atractivă ca și forța
Unele dintre cele mai frumoase lucruri din natură sunt vulnerabile, de exemplu florile care pot fi afectate de ploaie sau grindină. Cu toate acestea, vei simți mereu parfumul lor și o plimbare nu ar fi completă dacă nu ai întâlni culoarea diferită a florilor și mirosul lor special. Același lucru se poate afirma și despre oameni. Dacă spunem deschis care sunt lucrurile care ne fac vulnerabili frumusețea interioară va fi accentuată. Nu vei avea de pierdut pentru că nu ești mereu puternic, ci vei fi ocolit mai des dacă afișezi o fațadă perfectă, artificială.
5. Schimbarea este un lucru pozitiv
Modificarea situației actuale te face să te îngrijorezi? Privește cu atenție ce se întâmplă în natură și vei observa că este în continuă schimbare. Este un lucru necesar, chiar dacă te poate speria.
Trandafirii nu înfloresc decât jumătate din an, fructele cad din copaci și sunt consumate, semințele dau naștere altor copaci, iar solul primește din nou frunze toamna. În momentele în care te simți nesigur din cauza schimbărilor din viața ta amintește-ți că orice modificare a contextului actual este un lucru normal și pozitiv.
6. Dacă ai rădăcini adânci poți rezista la orice
Mulți oameni cred că secretul stabilității unui copac este trunchiul, dar realitatea este că nu ar putea supraviețui dacă rădăcinile din sol nu ar crea o rețea complexă prin care se preiau nutrienții esențiali. Rădăcinile ancorează copacul pe măsură ce crește, îl protejează de eroziunea solului și îi furnizează nutrienți și apă, iar această regulă se aplică pentru toate plantele. Se consideră că jumătate din viața plantelor este dictată de rețeaua subterană de rădăcini.
„Rădăcinile” noastre sunt reprezentate de gândurile tăinuite, gradul de deschidere față de ceilalți, sursele de informare pe care le utilizăm pentru a ne îmbogăți intelectul și modul în care reacționăm în cazul conflictelor.
Dacă depui eforturi pentru a te dezvolta și a învăța cât mai multe lucruri noi vei avea avea succes în orice domeniu și vei fi mulțumit și liniștit.