De multe ori timpul petrecut cu ceilalți îți amintește de momentele dificile din trecut, iar tristețea, supărarea sau resentimentele te pot împiedica să te bucuri de momentul prezent. Indiferent dacă ai avut dreptate sau nu, contează foarte mult să nu lași acele clipe să-și pună amprenta asupra întregii tale vieți. Pare foarte greu să ierți și la prima vedere este ca și cum ai spune că este în regulă ce s-a întâmplat, dar nu este vorba deloc despre o acceptare pasivă. Poți folosi situația respectivă pentru a învăța să impui limite celorlalți pe viitor și a avea mai mare grijă de tine, dar nu poți rămâne blocată permanent în acele momente, retrăindu-le constant.
Unele relații pot fi refăcute pe noi baze, iar altele trebuie să dispară, dar trebuie să faci această selecție în mod obiectiv, fără să reacționezi negativ în baza întâmplărilor din trecut.
Iată de ce ar trebui să-i ierți pe cei care te-au rănit:
1. Cu toții facem greșeli
Nu se poate nega că tuturor ni se întâmplă. Greșelile fac parte din viața noastră, iar unele pot fi mai grave decât altele.
Se poate întâmpla de multe ori să dăm greș, fie la serviciu, fie în familie sau în cadrul diferitelor relații. Pentru fiecare persoană va veni un moment în care va constata că a făcut ogreșeală și ar putea fi dezamăgită de ea însăși, dar nu înseamnă că trebuie să lași acel eveniment unic să-ți determine traseul în viață. Dacă ești victima unei greșeli fă tot posibilul pentru a diminua efectele negative asupra ta, iar dacă ai făcut greșeala chiar tu trebuie să înveți să trăiești cu ceea ce s-a întâmplat și să procedezi mai bine pe viitor. Ziua de mâine este o nouă șansă și nu te ajută deloc să rămâi blocată într-un ieri permanent.
2. Este dureros să fii mereu furioasă
Este foarte greu să ții furia la intensitate maximă tot timpul. Te epuizează și îți fură energia pe care ai putea s-o folosești pentru a-ți împlini un vis sau pentru a face ceva deosebit pentru familia ta.
Oare chiar merită să fii atât de furioasă? Sentimentele de enervare, amărăciune și irascibilitate intensă te vor afecta pe tine în primul rând, dar în cele din urmă te vor distanța inclusiv de persoanele la care ții. Indiferent în ce stadiu ești acum, nu este prea târziu să-ți schimbi starea de spirit. Începe ziua cu un zâmbet, privește natura, bea un ceai, citește cartea ta preferată sau încearcă o carte de colorat pentru adulți. Relaxarea și sursele de inspirație te vor ghida spre calmul interior de care ai nevoie și care va îmbunătăți fiecare aspect al vieții tale.
3. Nu poți ajunge direct la lucrurile pozitive
Poți decide ca experiențele negative din trecut să nu-ți influențeze aspirațiile pentru viitor. Stabilește-ți un obiectiv pozitiv și pornește cu pași mici pentru a-l atinge.
Nu fi dezamăgită dacă vei avea nevoie de ceva timp pentru a ajunge la el pentru că înseamnă că este un lucru valoros. Cel mai important este să continui mereu și să nu pierzi din vedere unde vrei să ajungi. Nu privi înapoi, ci numai înainte, spre un viitor pe care începi să-l construiești chiar de azi.
4. Bucură-te pentru lucrurile mărunte
Pentru a putea aprecia realizările majore trebuie să-ți găsești surse de bucurie în viața de zi cu zi, care te vor susține în drumul spre obiectivele foarte importante pentru tine, care nu pot fi realizate imediat. Îndepărtează-te de lucrurile care te fac să te simți supărată sau nervoasă și concentrează-te pe recunoștința pentru lucrurile mărunte: aroma ceaiului, răsăritul soarelui, o rochie deosebită, un compliment pe care l-ai primit, o variantă nouă de machiaj sau reușitele copiilor.
Adoptarea acestei perspective nu va preveni lucrurile negative, însă chiar dacă se întâmplă ceva neprevăzut nu-i vei supraestima importanța în viața ta.