11 reguli de bază pentru o conversație plăcută

Să știi că fiecare conversație are niște reguli de bază, iar interacțiunea pozitivă cu persoanele din jurul tău se bazează atât pe creativitate, cât și pe respectarea unor principii și norme utile.
Chiar dacă ești mai timid sau nu îți este deloc ușor să inițiezi o conversație, este suficient să aplici niște reguli simple pentru a fi perceput în mod pozitiv de interlocutorul tău. Nu te retrage din cauza jenei sau a anxietății, ci învață cum să procedezi pentru a avea parte de efectele utile pe care ți le aduce contactul pozitiv cu persoanele din jurul tău.

 
Iată ce reguli te ajută să ai o conversație utilă de fiecare dată:

 
1. Evită să dai detalii excesive

Nu devia de la subiectul discuției. De exemplu, dacă ai greșit data unui anumit eveniment, dar nu are o importanță majoră pentru cursul discuției, nu pierde timp prețios corectând ce ai zis înainte pentru că probabil nu a fost un lucru semnificativ.

 
2. Nu pune o altă întrebare până când nu ai obținut un răspuns la prima

Dacă întrebi o persoană câți copii are nu este deloc util să întrebi și de sănătatea familiei dacă încă nu a apucat să-ți răspundă.

 
3. Nu întrerupe o persoană în timp ce vorbește

Nu este deloc politicos și este un semn de respect să lași interlocutorul să termine ce are de spus. De asemenea, este util să scurtezi ce ai de zis și să te concentrezi pe lucrurile esențiale pentru a-i da șansa celeilalte persoane să vorbească fără să te întrerupă.

 
4. Nu te contrazice, mai ales dacă nu este vorba despre un lucru important

Dacă începi să te contrazici vei introduce detalii complet inutile în relatarea celeilalte persoane. Potrivit psihologilor, persoana care se contrazice face o afirmație complet diferită cu privire la aceeași situație și poate chiar să alimenteze un conflict.

 
5. Nu vorbi doar tu

Nu este util să vorbești doar tu și să acaparezi complet discuția. În acest mod ai putea ajunge să-ți intimidezi interlocutorul.
Mai bine pune întrebări pentru a descoperi ce aveți în comun.

 
6. Nu te transforma mereu în eroul poveștii

Nu te prezenta mereu ca personajul câștigător când relatezi ceva, ci menționează și alte persoane care au avut o contribuție utilă și te-au susținut. În caz contrar ai putea fi perceput ca fiind o persoană arogantă sau egoistă.

 
7. Alege un subiect de interes comun

Gândește-te ce temă ar putea motiva interlocutorul și nu te axa exclusiv pe subiectele care te preocupă. Flexibilitatea este esențială în cadrul conversațiilor.

 
8. Fii un bun ascultător

Dacă ai pus în aplicare toate regulile de mai sus nu va fi deloc greu să faci acest lucru, iar ca măsură suplimentară evită să vorbești mai mult de 5 minute consecutiv.

 
9. Armonizează conversația cu decorul

Subiectul conversației trebuie să fie în armonie cu momentul zilei, precum și cu celelalte activități pe care tu sau interlocutorul tău urmează să le desfășurați.

 
10. Nu exagera

Nu este bine să folosești descrieri la superlativ pentru că la modul practic nimic nu va fi „cel mai rău”, „cel mai bun” sau „cel mai ciudat”. Mereu este loc de noi experiențe, așa că evită astfel de exprimări.

 
11. Învață să ai tact

Nu înseamnă că trebuie să minți, dar nici nu ai de ce să-ți superi interlocutorul spunându-i ceva neplăcut. Nu-i spune că arată obosit sau că nu și-a ales hainele potrivite.
Nu vei adăuga nimic pozitiv conversației, ci vei spori jena pentru că cealaltă persoană se va simți prost. Nici nu face aluzii la felul în care arată întrebând dacă a petrecut toată noaptea. Nu uita că tăcerea este mereu o opțiune disponibilă. Spune un lucru plăcut sau mai bine nu spune nimic.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.