Spre deosebire de epuizarea fizică, pe care o poți remedia printr-o noapte de somn odihnitor, epuizarea emoțională și mentală este mai dificil de recunoscut, dar și de tratat. Iată câteva semne care îți arată că ești epuizată emoțional și mental:
Nu te mai poți bucura de pasiunile tale
Un prim semnal de alarmă care îți arată că ești epuizată emoțional și mental este incapacitatea de a te mai bucura de pasiunile tale. Simți că nu mai ai chef și energie să faci lucruri care îți plăceau foarte mult.
Nu te bucuri de compania celorlalți
Pentru că nu mai ai energie nici măcar pentru tine, este foarte dificil să-i asculți pe alții vorbind despre grijile, problemele sau chiar bucuriile lor. De aceea, este posibil ca atunci când ești epuizat emoțional și mental să eviți socializarea și să preferi să stai mai mult timp singur.
De fapt, se întâmplă de multe ori ca epuizarea emoțională sau mentală să fie provocată de unele persoane din jur care îți solicită mereu atenția. }n mod sigur ai auzit de "vampirii energetici", o expresie care descrie cel mai bine acel tip de persoane epuizante, care te lasă fără vlagă.Ești plictisită, dar nu ai chef să faci nimic
Simți că te plictisești, dar cu toate acestea parcă nu ai chef să faci nimic? Un alt semn al epuizării emoționale și mentale este o stare de letargie care te împiedică să te mobilizezi. În momentele libere preferi să faci activități care nu te solicită fizic și psihic, iar privitul la televizor și navigarea pe internet sunt de obicei principalele astfel de opțiuni pentru cele mai multe persoane.
Dar astfel nu faci altceva decât să agravezi situația.Nu ești dispusă să înveți lucruri noi
Atunci când te confrunți cu epuizarea emoțională și mentală, nu mai ai dispoziția necesară de a învăța lucruri noi. Este un mecanism prin care îți conservi energia astfel încât să-ți refaci energia emoțională și mentală. Învățarea unui lucru nou poate fi solicitantă, astfel că preferi să o amâni.
Cum poți remedia epuizarea emoțională și mentală?
Dacă nu este tratată, acest tip de epuizare poate conduce rapid către instalarea depresiei. De asemenea, dacă te confrunți pentru o perioadă mai lungă de timp cu aceste simptome, este posibil să suferi de depresie și ar trebui să ceri sfatul unui psiholog.
Epuizarea emoțională și mentală poate fi eliminată prin activități relaxante, care îți permit să petreci timp singură, într-un mediu plăcut, iar natura este cel mai bun terapeut. O excursie în aer liber te va ajuta să te refaci. De asemenea, meditația este o altă metodă prin care te poți reface dacă ești epuizată emoțional și mendal.