Sănătate. Cum să previi reapariţia depresiei? Sfaturi utile

Recuperarea în urma unei depresii este un proces îndelungat şi dificil. Din nefericire, aproximativ 50% dintre oamenii care au trecut printr-un episod major de depresie vor recidiva, iar şansele cresc dacă au avut mai mult de un astfel de episod (conform American Psychiatric Association, 2000).

Riscul de a interveni o recidivă variază în funcţie de severitatea simptomelor şi a istoricului medical al personal. Vestea bună este că există anumiţi paşi ce pot fi urmaţi pentru că depresia să nu îşi facă din nou loc în viaţa noastră.

Ce cauzează reapariţia depresiei?

Există o serie de factori care duc la reinstalarea depresiei.
Cel mai important dintre aceştia este încetarea tratamentului: de la neprezentarea la consultaţia la medic sau la şedinţele de terapie, la încetarea tratamentului medicamentos sau la încheierea prematură a terapiei, toate acestea conducând fie la persistenţa unor simptome (aşa numitele simptome reziduale), fie la reapariţie după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp a manifestărilor depresiei.

De foarte multe ori, persoanele afectate de depresie obişnuiesc să se gândească destul de mult asupra părţilor negative din viaţa personală, acesta fiind un alt factor care poate duce la reapariţia simptomelor depresive.
Indivizii care suferă de depresie au tendinţa de a rămâne blocaţi în presupusele lor defecte, eşecuri sau evenimente mai puţin plăcute din viaţă. O gândire de acest fel, negativist, nu va face decât să sporească şansele de reinstalare a depresiei la aceste persoane.