Prima impresie: Cele două criterii după care oamenii își formează o părere despre tine

A-i judeca pe ceilalți este mai puțin o alegere conștientă și mai mult un instinct. Deși este considerat un lucru nepoliticos, cu toții judecăm, chiar din prima secundă în care cunoaștem pe cineva.
Iar potrivit unui psiholog de la Harvard, oamenii îi judecă pe ceilalți și își formează o opinie despre ei în funcție de două criterii.

Psihologul Amy Cuddy, profesor la Universitatea Harvard, este expert în prima impresie. A studiat timp de peste 15 ani, alături de colegii săi Susan Fiske și Peter Glick, modul în care interacțiunea de câteva secunde dintre oameni duce la formarea unei prime impresii. Iar specialistul a identificat două întrebări pe care cineva și le pune instinctiv și inconștient atunci când cunoaște o nouă persoană:

Pot avea încredere în această persoană? (Amabilitate)
Această persoană merită respectul meu? (Competență)

Aceste două întrebări se rezumă la două calități pe care le căutăm la ceilalți: amabilitatea și competența.
Iar pentru ca o persoană să lase o primă impresie foarte bună trebuie să bifeze aceste două cerințe. 

Potrivit psihologului Amy Cuddy, oamenii au tendința de a crede că cel mai important factor pe care trebuie să-l bifeze este competența, mai ales dacă este vorba de afaceri sau un loc de muncă. Dar specialistul spune că este de preferat să pari o persoană caldă și amabilă, înainte de a-ți demonstra competența. "Din perspectiva evoluției, era esențial pentru supraviețuire să ne dăm seama din primele secunde dacă o persoană merită încrederea noastră", spune psihologul, potrivit curiosity.com.

De exemplu, gândește-te că ai un coleg care își face treaba impecabil, dar care are o fire rece și respingătoare.
Nu ți-ar plăcea să lucrezi alături de el, nu? "Dacă o persoană pe care vrei să o influențezi nu are încredere în tine, nu vei ajunge prea departe; de fapt, riști să creezi suspiciune pentru că ai putea părea o persoană manipulatoare. O persoană caldă, de încredere, care este pe deasupra și puternică prin competență sa inspiră admirație. Dar competența devine un atu numai după ce ai câștigat încrederea celuilalt, altfel poate fi considerată o amenințare", declară psihologul.

Cu alte cuvinte, deși ai pregătirea și experiența necesare pentru a obține un job, riști să ratezi interviul dacă pari rece sau ostil.
Cei în fața cărora te afli nu vor avea încredere în tine.

În afara acestor doi factori, mai este și factorul fizic. Așa cum se spune, avem tendința de a judeca o carte după copertă. Dar cu excepția cazului în care ești o celebritate, nu poți face pe cineva să aibă încredere în tine sau să te respecte numai prin aspectul tău fizic. 

Potrivit unui studiu realizat în anul 2017 de psihologul Leslie Zebrowitz de la Universitatea Brandeis, oamenii te judecă în funcție de trăsăturile și expresiile faciale. Printre acestea se numără asemănarea cu fața unui copil, familiaritatea, starea de sănătate și emoțiile transmise.
Unii dintre acești factori nu pot fi controlați, dar poți îmbunătăți modul în care ești perceput dacă zâmbești mai mult. O față zâmbitoare indică mai multă amabilitate și căldură, prin urmare mai multă încredere.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă