Oamenii de știință au găsit explicația pentru acest comportament, iar primul factor responsabil pentru o stare proastă de dimineață este somnul insuficient sau neodihnitor.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, epuizarea afectează capacitatea creierului de a controla emoțiile, ceea ce te face să reacționezi irațional la cele mai mărunte lucruri. Rezultatele au fost publicate de curând în Journal of Neuroscience și ne ajută să înțelegm mai bine efectele oboselii asupra comportamentului.
În cadrul studiului au participat 18 persoane adulte care au fost ținute treze o noapte întreagă pentru a susține două teste.
Participanții au susținut primul test după o noapte în care au dormit bine, iar al doilea după o noapte în care au dormit prost. Specialiștii au folosit aparatură specială pentru a le monitoriza activitatea cerebrală și a le măsura răspunsurile.În cadrul primului experiment, voluntarilor li s-a cerut să descrie direcția unor puncte mici galbene deasupra a trei imagini: o pisică (emoții pozitive), un corp mutilat (emoții negative) sau o lingură (neutru).
După o noapte bună de somn, participanții au identificat rapid și precis direcția punctelor galbene deasupra imaginilor neutre.
Dar după o noapte de somn neodihnitor, participanții au avut rezultate slabe în cazul imaginilor emoționale și ale celor neutre, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să considere că imaginile neutre declanșează reacții emoționale atunci când voluntarii sunt obosiți.În al doilea experiment, care a testat capacitatea de concentrare, participanților li s-au arătat atât imagini neutre, cât și emoționale, în timp ce trebuiau să îndeplinească o sarcină care le solicita atenția.
După o noapte de somn neodihnitor, participanții au fost distrași de fiecare imagine, în timp ce participanții odihniți au fost distrași numai de imaginile emoționale."Atunci când suntem epuizați ne pierdem neutralitatea. Este afectată capacitatea creierului de a distinge ce este important. Este ca și cum totul ar deveni brusc important", a declarat profesorul Talma Hendler, coordonatorul studiului.
Posteaza comentariu