Deși par simplu de eliminat, obiceiurile nocive sunt de cele mai multe ori adânc înrădăcinate în obișnuințele noastre.
Viciile și obiceiurile care îți fac rău și la care ai vrea să renunți sunt adânc întipărite în comportament. Creierul asociază astfel de obișnuințe cu plăcerea și este destul de dificil să renunți la ele pentru totdeauna.
Poate că ai încercat metoda de a renunța brusc și ai dat greș de multe ori. Specialiștii sunt de părere că astfel de strategii nu dau rezultate de obicei.
Problema acestei strategii este dată de faptul că mintea ta are nevoie să fie distrasă de la comportamentul nociv, iar dacă nu îi oferi altceva plăcut în schimb, va reveni la vechiurile obiceiuri, potrivit specialiștilor citați de shape.com. De exemplu, de fiecare dată când bei o ceașcă de cafea, fumezi și o țigară. Dar când vrei să renunți la țigări și bei prima cafea fără să fumezi, creierul tău va cere ceva, orice, care să ofere aceeași stare de plăcere. Dacă nu îi oferi nimic în schimb, atunci riscurile de a reveni la obiceiul nociv sunt foarte mari.
Asta nu înseamnă că ești "condamnată" să faci aceleași greșeli de fiecare dată. Metoda care te va ajuta să renunți la vicii presupune înlocuirea obiceiului de care vrei să scapi cu un alt obicei care îți oferă plăcere, dar care este sănătos.
Strategia ar trebui să arate astfel:
Analizează în ce parte a zilei ai tendința de a recurge la obiceiul nociv de care vrei să scapi.
Apoi gândește-te la variantele pe care le ai pentru a înlocui acel obicei. În cazul fumatului, ai putea să folosești exact în acel moment un plasture cu nicotină sau o gumă de mestecat. Dacă vrei să renunți la băuturile carbogazoase, înlocuiește-le în momentul în care ți le dorești cel mai mult cu o limonadă, un ceai sau o cafea. Alte variante de a-i distrage atenția creierului tău de la ceea ce își dorește este să te implici în acțiuni simple, care îți fac plăcere, cum ar fi să vorbești prin mesaje cu prietenii tăi sau să faci o plimbare scurtă. Orice variantă sănătoasă care te face să uiți de viciul tău este bună.Înlocuind obiceiul negativ cu unul sănătos te va ajuta să-ți "resetezi" mult mai ușor creierul și să te desprinzi vechile obișnuințe, adânc înrădăcinate în comportamentul tău.
Posteaza comentariu