Limbajul corpului: folosește sfaturile specialiștilor pentru a avea succes

Când te gândești ce factori îți afectează viața precis îți vin în minte lucrurile concrete, de exemplu data nașterii, prietenii, jobul sau orașul în care locuiești. Dincolo de aceste variabile, limbajul corpului poate influența decisiv mediul din jurul tău și îl poți folosi pentru a-ți atinge obiectivele.
Foarte multe persoane nu realizează că tot ceea ce fac, inclusiv gesturile care compun limbajul corpului, pot recrea în permanență contextul actual. Potrivit experților, acesta este un factor care poate influența foarte mult oamenii cu care intri în contact, precum și impresia pe care le-o transmiți. 
Timp de zeci de ani oamenii de știință au studiat în detaliu limbajul corpului, iar concluzia la care au ajuns este că toate gesturile la care recurgem schimbă felul în care ne percep ceilalți, modul în care ne gândim la propria persoană, dar și traseul profesional pe care îl vom urma. Până și emoticoanele utilizate în cadrul negocierilor de afaceri desfășurate online au un impact profund asupra gândurilor, așa că este indicat să faci tot posibilul pentru a folosi acest factor în favoarea ta.

 
Subtilitatea limbajului corpului transmite un mesaj puternic

În general avem tendința de a remarca micile schimbări create prin intermediul gesturilor, expresiilor faciale și tonului vocii. Pentru a avea o imagine mai clară despre fiecare situație în care se află majoritatea persoanelor vor observa cum sunt poziționați interlocutorii și ce fel de atitudine au.
Vor căuta semnele comunicării nonverbale care denotă persoanele puternice pentru a realiza cine domină și cine este vulnerabil în cadrul unui anumit context. În momentele de confruntare este un lucru obișnuit să se identifice punctele slabe ale adversarului prin intermediul gesturilor la care apelează cel mai des.

 
Limbajul corpului ne definește la nivel subconștient

Suntem atât de focalizați asupra lucrurilor pe care le fac sau le spun ceilalți încât este posibil să nu realizăm că felul în care reacționăm sau replicile pe care le dăm ne definesc. Limbajul corpului funcționează în ambele sensuri. Dacă tu vei face tot posibilul pentru a înțelege ce vrea cu adevărat persoana din fața ta, să nu te îndoiești că și felul tău de a te purta îi va da indicii prețioase despre tine. 
Când realizezi diferite acțiuni creierul îți va transmite impulsuri care îți vor semnala că ești puternic, dominant, atractiv sau vulnerabil.

 
Hormonii stresului sunt legați de comunicarea nonverbală

Tendința de a te izola, lipsa contribuției la discuții sau îngrijorarea permanentă vor stimula creșterea producției de cortizol. Acesta este hormonul care alimentează starea de stres și te face să fii predispus la agitație, irascibilitate, panică și insomnie.

 
Liderii au de obicei un nivel mai ridicat de testosteron și mai scăzut de cortizol

Din moment ce postura de lider necesită calm și puterea de a-i domina și direcționa pe ceilalți probabil că nu este deloc o surpriză că oamenii de știință au identificat o concentrație redusă de cortizol și o cantitate mai ridicată de testosteron în cazul persoanelor carismatice, aflate în poziții de conducere. Este o alegere naturală pentru că majoritatea persoanelor vor gravita spre cineva care reacționează eficient în momente dificile.

 
Zâmbetele și alte gesturi care denotă fericirea te pot propulsa spre optimism

Toate gesturile pe care le faci când te simți mulțumit și fericit plus zâmbetele sincere stimulează producția de testosteron și endorfine. Din acest motiv persoanele care zâmbesc des văd partea pozitivă a lucrurilor și nu se îngrijorează foarte ușor.
Chiar poți să te influențezi singur pentru că un simplu zâmbet te va ajuta să-ți creezi o stare de bine, depășind apatia, tristețea, anxietatea sau simptomele depresive.

 
Limbajul corpului care denotă putere poate crea dependență

Plusul de testosteron pe care ni-l dă poziționarea într-un rol asociat cu puterea sau influența crește foarte mult toleranța la riscuri. Aceasta este și explicația pentru tendința liderilor de a-și asuma riscuri mai mari și de a pune în joc mai multe lucurri decât persoanele care au un limbaj al corpului care nu inspiră dominanță, ci mai degrabă vulnerabilitate și nesiguranță.

 
Ce să faci dacă nu ai încredere în tine?

Potrivit specialiștilor, este bine să simulezi încrederea în propriile forțe pentru a-ți îmbunătăți poziția din punct de vedere profesional și social. Succesul este mai aproape decât crezi.