Trebuie să-ți alegi cu mare atenție persoanele cărora le spui secretele tale. De obicei este util să începi prin a le spune lucruri care nu sunt foarte importante pentru a observa cum tratează informațiile primite de la tine. O parte din integritatea ta se referă și la evitarea discuției despre anumite acțiuni, gânduri pe care le ai sau diferite secrete de familie. Nu în orice situație este indicat să dezvălui totul, mai ales dacă interlocutorul nu este cel potrivit.
Iată ce lucruri nu trebuie împărtășite prea des celorlalți:
1. Cele mai intime gânduri
Lucrurile în care crezi și care te fac să simți că totul are sens reprezintă sistemul tău de principii și nu este nevoie să le spui tot timpul sau să încerci să-i convingi pe ceilalți că sunt cele corecte. Fiecare persoană se ghidează după anumite valori și este foarte probabil ca restul prietenilor sau colegilor să nu gândească la fel ca tine.
De exemplu, religia sau diferite idei legate de viață și de moarte pot deveni subiectul polemicilor pentru că pot declanșa reacții foarte variate. Mai bine evită astfel de discuții în contradictoriu și păstrează pentru tine propria impresie. Este foarte important să înțelegi că gândurile tale reprezintă propria ta interpretare a realității și nu neapărat un adevăr universal de care trebuie să-i convingi și pe ceilalți.
2. Faptele bune pe care le faci
Este foarte bine să ajuți persoanele cu venituri reduse sau să realizezi diferite acțiuni caritabile pentru că vei contribui la susținerea dezvoltării personale și profesionale a tuturor persoanelor, dar faptele bune vor deveni mai valoroase dacă nu încerci să obții o recompensă pentru ele. În momentul în care spui tuturor ce fel de acțiuni realizezi efortul tău va fi interpretat drept laudă pentru că multe persoane vor avea impresia că nu ai procedat în acest mod decât pentru a deveni mai popular.
Faptele bune au drept scop luminarea propriului suflet și crearea unor gânduri optimiste, iar tu te vei simți mai bine pe termen lung dacă lași aceste acțiuni să rămână anonime.
3. Scopurile tale
Nu este bine să discuți în detaliu despre obiectivele tale cât timp sunt încă în faza de planificare. Realitatea este că dacă vei vorbi prea mult despre ele este probabil ca ideile tale să fie furate și chiar puse în aplicare înainte să apuci să le realizezi chiar tu. Este o experiență care te poate demoraliza, așa că evită să povestești tot ce ți-ai propus să obții în viitor, ci discută mai bine despre realizările pe care le ai deja. De multe ori un obiectiv ținut secret este un obiectiv mult mai sigur și clar.
4. Stilul tău de viață
Există anumite detalii legate de personalitatea ta, obiceiurile religioase sau eforturile pe care le depui pentru a învinge un viciu sau un obicei nesănătos care trebuie să rămână nespuse dacă persoana din fața ta nu este de încredere. Nu ai niciun motiv să îi lași pe ceilalți să te judece sau să-ți periclitezi echilibrul emoțional împărtășind lucruri care te afectează persoanelor care nu te sprijină.
O astfel de discuție trebuie rezervată celor care te susțin și te acceptă așa cum ești, fără să te critice constant sau să te facă să crezi că nu ești o persoană valoroasă.
5. Secretele familiei tale
Nu este deloc prudent să povestești ce conflicte sau secrete există în familia ta. În ochii celorlalți valoarea ta va scădea pentru că nu vei părea o persoană care își păstrează integritatea, iar familia ta ar putea fi ridiculizată pe nedrept pentru că astfel de povești trec des de la o persoană la alta și se ajunge la o versiune complet eronată. Mai bine nu da naștere unor astfel de zvonuri și ține pentru tine tot ce se referă la casa și persoanele din familia ta.