Două persoane se iubesc cu adevărat atunci când sunt capabile să trăiască una fără alta, dar aleg să trăiască împreună.
Suferința din iubire este una dintre cele mai cumplite pe care le poate încerca ființa umană. În această suferință , se leagă în mod inconștient suferințele actuale de suferințe din trecut înregistrate în memoria noastră. Ecourile unor alte triste povești de iubire, suferințele vechi reapar ,se însuflețesc și se îmbină cu cele actuale amplificându-se reciproc. Această suferință este însoțită de tulburari de dispoziție-tristețe, anxietate, angoase, chiar depresie, iar uneori și de tulburări psihosomatice-grețuri, migrene, gastrite, colite, boli de inimă etc.
Să te iubești pentru a fi iubită
“În zilele în care Liviu era plecat în interes de serviciu eram cu adevărat bolnavă- ne mărturisește Valeria- aveam un nod in gât și o greutate atât de mare în stomac încât nu puteam mânca nimic. Inima mă durea și bătea complet haotic, mă învârteam în cerc, nu reușeam să lucrez, mă simțeam complet goală și fără sens. Fără Liviu eu nu mai existam, el era totul pentru mine- viața mea, fericirea mea, sensul meu de fi , viitorul meu”.
După căsătorie, Valeria, profesoară de muzică cu un palmares impresionant de premii si distincții a renunțat la profesia, pasiunile dorințele sale pentru a se consacra celor ale partenerului pe care îl iubea atât de mult.
Cea mai mare nevoie a oricărei ființe umane este ceea de a fi iubit, ea este centrul afectiv al întregii noastre vieți și o parte pregnantă a marelui vis. Această nevoie este imboldul către căutarea fără încetare a iubirii, dar atunci când este în exces complică viața si dramatizează relațiile , așa cum s-a întâmplat și în cazul protagoniștilor noștri.
A iubi nu înseamnă a te sacrifica, a renunța la tine însuți. Acestă “generozitate” nu –l vor determina pe partener să te iubească mai mult, ci dimpotrivă îl va îndepărta de tine, nu vei mai fi nici interesantă și nici atrăgătoare pentru el.
Dimpotrivă, dacă știi care sunt calitățile si aspirațiile tale, dacă acorzi atenția cuvenita propriei tale dezvoltări personale și profesionale partenerul va fi mult mai receptiv și preocupat de tine. În primul rând, trebuie să te iubești și să te respecți tu pentru a fi iubită și respectată
Când Liviu a început să o neglijeze tot mai mult, să se concentreze aproape exclusiv pe cariera sa profesională și să petreacă tot mai mult timp cu prietenii și colegii de serviciu, Valeria s-a prăbușit –întreg universul ei existential s-a stins, iar confruntarea cu dezamăgirea și singurătatea au adus-o aproape de pragul sinuciderii.
După 6 luni de tratament de specialitate si psihoterapie , Valeria a început să se privească într-o altă oglindă. S-a înscris la un curs de dezvoltare personală și a început să se implice în activitățile artististice care corespondeau studiilor sale și care îi adusese atât de multe satisfacții în trecut. A fost invitată la diverse evenimente culturale, iar agenda ei a început să se rescrie din nou.
Treptat, Valeria s-a transformat într-o femeie seducătoare, deschisă, veselă și increzătoare în talentul și farmecul său personal. Remarca lui Liviu, nu a întârziat să apară: “ mi-am regăsit soția”.
Devin-o ceea ce ești
Acestă situație este foarte elocventă pentru a înțelege cât este de nocivă dependența afectivă în relațiile de iubire. Dependența presupune o renegare de sine, o incapacitate de a găsi în tine resursele de care ai nevoie și necesitatea de a le obține de la celălalt.
Devin-o ceea ce ești,este recomandarea de a renunța la aparențe, atitudini, credințe, comportamente care ne-au fost impuse de părinți, educatori etc și a ne regăsi pe noi înșine cu adevărata noastră vocație și forță interioară.
“Când am început să cânt pe scenă, m-am simțit ca și cum m-aș fi întors acasă după o lungă și dureroasă absență. Am început să plâng, și în acel moment m-am descoperit pe mine însămi, muzica îmi atingea cele mai sensibile și profunde fibre ale ființei mele și m-am simțit cu adevărat eu – ne-a mărturisit Valeria-. Acum nu mai am nevoie de iubirea cuiva pentru a simți că am valoare. Respect talentul meu , știu că am dreptul să exist , să traiesc și pentru mine. Faptul că îl iubesc pe Liviu , nu înseamnă că restul lumii nu mai există și că trebuie să renunț la muzică, la cărtile sau la prietenii mei. Dacă este să fiu sinceră, nu Liviu mi-a cerut acestea, ci eu nu mai puteam trăi decât prin el, și nu mai vedeam nimic in jurul meu”.
Iubești sau ai nevoie de iubire?
Când ești sigură că iubești din tot sufletul pe cineva, uneori iubești pentru a primi înapoi iubirea de care ai atât de multă nevoie.
Nu rare sunt persoanele care confundă iubirea cu nevoia de a fi iubit. Când aceste persoane îți declară "te iubesc", inconstient iți transmit urmatorul mesaj- " iubește-mă, am nevoie de tine". Nevoia de a fi iubit este cel mai mare manipulator posibil, nu poți fi o ființă liberă cu adevărat decât atunci când vei învinge această nevoie.De aceea, este bine să reflectăm asupra gesturilor prea generoase și altruiste din iubire, asupra formulelor prea frecvent invocate- „fac totul pentru tine“, și „tu ești totul pentru mine“.
Grija si atenția deosebită pentru celălalt pune în lumină frica de pierdere sau de trădare, nevoia acerbă de iubire și încercări disperate de a lua pe cineva ostatic afectiv. O doamnă de 39 de ani, de exemplu, nu mai poate suporta mesajele, atențiile și mail-urile venite de la fostul ei prieten, care voia să știe „ce mai face cățelușul lui preferat“, țesând o veritabilă pânză de păianjen in jurul acestui subiect.
Pentru a te elibera de această nevoie este importat să te iubești, atunci când te iubești pe tine vei găsi în tine resursele pe care le cereai de la alții. A aștepta fericirea de la altcineva se soldează întotdeuana cu o dezamăgire. Când vei putea umple lipsa de unul singur –vei găsi calea de a evolua spre fericire și spre dăruirea adevăratei iubiri.
Mă puteţi găsi şi pe pagina de facebook
Posteaza comentariu