Cu siguranță există lucruri pe care îți face plăcere să le faci, dar și sarcini de care ai prefera să uiți temporar. Dacă încerci să stopezi amânările și să îți dai un impuls pentru a realiza totul la timp, este momentul să-ți schimbi abordarea.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a fi mereu pe fază, chiar dacă nu îți place foarte mult o anumită activitate:
1. Ține perfecționismul sub control
Chiar dacă nu toate amânările sunt provocate de perfecționism, în mod sigur vei acționa mai lent dacă ai de-a face cu acest aspect. În momentul în care lași perfecționismul să-ți predomine comportamentul ai putea să abandonezi multe proiecte pentru că ți se par intimidante.
Este mai bine să-ți relaxezi standardele și să-ți dozezi energia pentru a obține rezultate bune în general și excelente în situații punctuale. Nu lăsa dorința de a face totul perfect să te oprească să începi!
2. Rezolvă mai întâi lucrurile care necesită puțin timp
Uneori o listă foarte lungă cu lucruri pe care trebuie să le faci te poate determina să începi să amâni din cauză că ți se pare că nu ai energie pentru tot ce ai scris. Potrivit specialiștilor, ar trebui să notezi în dreptul fiecărei sarcini și cât timp aproximezi că va dura realizarea ei. Când revezi lista alege mai întâi lucrurile care nu durează decât 5-10 minute și rezolvă-le imediat.
Îți vei scurta lista și te vei simți energizat când vei vedea că ai bifat destule elemente.
3. Avansează cu pași mici
Este mai bine să împarți etapele mari în sub-etape pentru a neutraliza amânările. În acest mod vei fi sigur că te îndrepți în direcția corectă și vei fi motivat de progresul treptat pe care îl observi. Definește clar fiecare pas și rezervă-i un loc în programul tău.
4. Oferă-ți recompense
Pe măsură ce realizezi fiecare pas prevăzut în listă vei simți satisfacție, dar pe lângă acest lucru îți poți oferi și mici recompense pentru a spori motivația. Stabilește un mic cadou după realizarea unei etape minore sau o recompensă mai consistentă după ce ai încheiat o etapă de anvergură a proiectului în care ești implicat.
Mergi la film, relaxează-te o zi la spa, ieși în oraș cu prietenii sau fă orice altceva îți place foarte mult pentru a avea și mai multă energie în continuare.
5. Fă lucrurile ușoare mai întâi
Dacă un anumit obiectiv ți se pare foarte complicat probabil că ai ceva îndoieli legate cu abilitățile tale de a-l atinge. O modalitate utilă de a-ți crește încrederea în forțele proprii este să rezolvi lucrurile mai simple la început. Pe măsură ce le bifezi vei observa că ești tot mai aproape de succes și nu te vei lăsa intimidat de părțile mai complicate. În plus, după ce termini activitățile mai ușoare volumul de muncă necesar în continuare va fi mai redus, astfel încât te vei putea focaliza pe aspectele care necesită o abordare mai complexă.
6. Sau fă lucrurile mai grele la început
Dacă tocmai aspectele complicate sunt o sursă de griji pentru tine, în unele cazuri este mai bine să te ocupi de ele la început pentru a reduce stresul și tensiunea care se pot acumula în timp ce faci altceva, dar rămâi cu gândul la problemele mai dificile. Vei îndepărta partea cea mai neplăcută pentru tine și vei descoperi că poți găsi soluțiile de care ai nevoie și că nu ai de ce să apelezi la amânări constante.
Posteaza comentariu