Ce ar trebui să faci când greșești?
1. Recunoaște greșeala
Eșecul nu este fatal. Însă rezistența la schimbare poate fi, mai ales când nu poți observa ce greșeli faci, astfel încât să devii o persoană mai bună.
2. Acceptă greșeala
Este uman să faci greșeli. Însă nu mai e la fel de sănătos să blamezi alte persoane pentru greșelile tale. Trebuie întotdeauna să analizezi a cui este greșeala, iar dacă tu ești persoana care a făcut-o, este incredibil de important să o accepți.
3. Învață din greșeală
Nu trebuie să te concentrezi pe greșeala pe care ai făcut-o și să te simți constant prost, ci pe lecția pe care trebuie să o înveți din greșeala făcută de tine. Nu ar trebui să îți adresezi critici repetate pentru aceeași greșeală.
4. Uită greșeala
O greșeală pe care ai făcut-o nu ar trebui să îți ocupe prezentul și viitorul. Pur și simplu, nu mai face a doua greșeală, pentru că ai făcut-o deja pe prima.
Acum încearcă să îți imaginezi această poveste.
Să spunem că există o echipă de fotbal, în care unul dintre jucători agresează, mai ales verbal, alți jucători. Este genul de jucător care face doar atât cât vrea să facă, niciodată mai mult. Într-o zi, la un antrenament, se decide că s-a săturat de indicațiile, exercițiile și sfaturile antrenorului. Antrenorul se enervează și îi spune să joace cum trebuie. Jucătorul se enervează, începe să țipe la antrenor și să îi spună că nu este destul de bărbat pentru a-l putea convinge să facă asta.
Întreaga echipă se uită la ei. Antrenorul răspunde emoțional, fără să se gândească prea mult, simțindu-se prost pentru reacția sa. Este un comportament groaznic pentru o persoană care încearcă din greu să-i învețe pe ceilalți să îi urmeze exemplele de mentorat. În plus, după cum spunea Abraham Lincoln, nimic nu este mai puternic decât blândețea.Antrenorul și-a pierdut rapid temperamentul și a degenerat în violență. S-a simțit prost. Și-a dat seama că ar fi putut fi concediat, dar a continuat antrenamentul.
Însă acesta și-a dat seama că nu a fost un antrenor bun. Jucătorul încăpățânat nu a fost neapărat motivul altercației. Antrenorul și-a dat seama și l-a rugat pe predecesorul său să se întoarcă, pentru a-l ajuta să învețe cum ar trebui să se poarte cu jucătorii încăpățânați. Antrenorul și-a recunoscut greșeala, a aceptat-o, a învățat din ea și a trecut mai departe.