Depresia netratată produce schimbări pe termen lung în creier

În timp ce depresia poate afecta o persoană la nivel psihologic, aceasta poate afecta și structurile fizice din creier.
Aceste schimbări fizice variază de la inflamație și limitarea oxigenului la micșorarea reală a creierului. Pe scurt, depresia netratată poate afecta centrul de control al sistemului tău nervos. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Care este motivul pentru care depresia netratată produce schimbări pe termen lung în creier?


Cercetătorii au descoperit că persoanele cu perioade de depresie netratată, care durează mai mult de un deceniu, au avut mai multe inflamații ale creierului decât cele care au raportat depresie netratată pentru o perioadă mai scurtă de timp. Acest lucru indică o fază diferită de boală, potrivit echipei din cadrul Centre for Addiction and Mental Health din Canada.
Și poate reprezenta un motiv pentru a începe tratarea diferitelor faze ale depresiei, așa cum sunt tratate diferite faze ale bolilor creierului.

O inflamație mai mare la nivelul creierului reprezintă un răspuns comun pentru bolile cerebrale degenerative pe măsură ce progresează, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Iar acest lucru nu este singurul mod în care depresia poate lăsa urme pe creier. Anul trecut, un studiu cu mai mult de 3461 de persoane a descoperit o legătură între depresie și integritatea redusă a materiei albe a creierului.

Alte studii au arătat că depresia persistentă poate diminua zona hipocampului din creier, ducând la probleme cu comportamentul, emoțiile și memoria.
Este o imagine complexă, dar orice studiu care ne dezvăluie mai multe despre depresie și efectele acesteia asupra bunăstării noastre fizice și mentale ar trebui să se dovedească util în elaborarea unor modalități mai bune de tratament.

Echipa care a realizat acest studiu speră că vor fi făcute mai multe studii cu pacienți care au avut depresie netratată pentru o perioadă lungă de timp. 

Cum poți preveni schimbările din creier?


Este foarte important să fii dispus să ceri ajutor. Din păcate, stigmatizarea bolilor psihice reprezintă un obstacol major în calea ajutorului dat persoanelor, mai ales în rândul bărbaților.
Când oamenii înțeleg că depresia este o boală fizică, acest lucru poate ajuta societatea să înlăture acest stigmat. Dacă ai depresie, adu-ți aminte că nu este vina ta și că nu ești singur.

Terapia cognitivă și de grup, în special cea care include tehnici de mindfulness, poate fi o resursă excelentă pentru găsirea sprijinului și depășirea acestui stigmat. S-a dovedit că ajută chiar și la tratarea simptomelor depresiei. 
iulia-mirica