Dar este o diferență între a crede că schimbarea e grea și faptul că schimbarea chiar e grea. Oamenii sunt prea pesimiști atunci când vine vorba de șansele lor de a se realiza.
E mai ușor oare să “meargă rău“ decât să “meargă bine“?
S-a făcut o cercetare care a pornit de la întrebările “Când s-au strâns suficiente probe care să demonstreze că o persoană s-a schimbat? E suficientă o probă? E nevoie de martori?“
Participanților la acest studiu li s-a pus această întrebare într-o mare varietate de contexte (pierderea greutății, performanța atletică, notele de la școală). Nu contează despre ce tip de schimbare întrebau psihologii, căci răspunsul era mereu același. Suntem mult mai sceptici în legătură cu schimbările pozitive decât în legătură cu cele negative, având nevoie de mai multe dovezi ca să credem că ceva s-a îmbunătățit decât atunci când lucrurile se înrăutățesc.
O așteptare despre un eșec sau un succes se poate transforma într-o profeție indusă
Propriul nostru pesimism irațional legat de dificultatea de a schimba ceva în bine face transformarea să pară aproape imposibilă și ne face să devenim descurajate mai repede decât ar trebui. E vital să înțelegem că evoluția nu e chiar atât de imposibilă pe cât ne închipuim și cu siguranță suntem cu un pas mai aporape de îndeplinirea țelului nostru.Când cercetătorii au creat un sport imaginar, X-ball, și le-au spus participanților că cei mai mulți oameni devin adevărați profesioniști, în ciuda dificultăților de la început, aceștia au devenit mult mai optimiști în legătură cu propriile lor șanse de a deveni buni jucători de X-ball.
Vestea bună e: nu numai că ai șanse mult mai mari să ai success decât crezi, dar și simplul fapt că ești conștientă de acest lucru îți sporește optimismul și, odată cu el, șansele de a face schimbări în bine. Gata cu justificările și dezamăgirile – mai bine scoate nasul în lume și îndeplinește-ți visul!
Posteaza comentariu