Situații în care te poate ajuta mândria
Niciun lucru în exces nu e bun, nici măcar sentimentul de mândrie. Acesta este adesea negativ, deoarece pune accentul pe orgoliu și pe sine în detrimentul grupului. Prea multă laudă poate inflama egoul unei persoane și crea o unitate de validare externă. Dacă te bazezi exclusiv pe laudele externe pentru motivație, vei avea dificultăți cu auto-motivația. Atunci când te bucuri de laudele nemeritate, poți ajunge și să îți dorești să le întâlnești mai des în viața ta. Oamenii prea mândri pot dezvolta un sentiment de superioritate față de ceilalți. Atunci când un individ este prea mândru, s-ar putea să se încăpățâneze să nu ceară ajutorul celor din jurul său. Din aceste motive, în general, oamenii nu suportă persoanele prea mândre.
Mândria nu trebuie să fie un subiect negativ. Este sănătos să oferi și să primești laude atunci când acestea sunt meritate. Este important să oferi apreciere atunci când cineva face ceva bine și este la fel de important să fii apreciat. Cât timp oamenii acceptă laudele cu un echilibru de mândrie și umilință, nu este nimic în neregulă cu faptul că munca bună este recunoscută. Iată câteva motive pentru care mândria poate fi privită dintr-o perspectivă pozitivă:
1. Vei avea standarde ridicate
Persoanele care se mândresc cu munca lor au mai multe șanse de a obține rezultate bune.
2. Poți să treci peste negativitate
Când ceva nu merge așa cum vrei tu, ai nevoie de mândrie pentru a continua. Mândria te ajută să devii mai rezistent.
3. Reprezintă un semn că îți pasă
Dacă nu te mândrești cu ceea ce faci, probabil că nu îți pasă.
4. Din mândrie vine dorința de a conduce
Când îți pasă de ceva, ești dispus să lupți. Dacă un proiect, o organizație sau un loc este în pericol, o persoană mândră va deveni lider pentru a oferi protecția necesară.