Cu toții ne dorim să evităm momentele jenante, dar de obicei se întâmplă când te aștepți mai puțin. În loc să te stresezi cel mai util este să știi cum să reacționezi pentru a evita agravarea lucrurilor sau crearea unor emoții negative. Regulile de etichetă și de politețe primează întotdeauna, iar felul în care te comporți chiar și atunci când circumstanțele nu sunt ideale te va ajuta să rămâi calm și să reduci impactul clipelor stânjenitoare.
Iată cum trebuie să procedezi în momentele jenante:
1. Dacă ai uitat numele cuiva
Dacă te și salută folosindu-ți numele, atunci te vei simți și mai ciudat. Nu spune doar un „bună” sec, încercând să continui conversația ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ci mai bine recunoaște și roagă persoana să-ți amintească numele ei. Indiferent dacă ți se întâmplă la o reuniune de afaceri sau când mergi la școală alături de copilul tău și vorbești cu un profesor, sinceritatea te va salva din acest tip de încurcături. De asemenea, dacă îți dă numărul de telefon, puteți face schimb de telefoane și poți ruga persoana să-și scrie numele.
Ai putea să te uiți rapid și pe o carte de vizită dacă o ai la îndemână, dar dacă nicio soluție nu funcționează este recomandat să recunoști că ai uitat decât să nu-i folosești deloc numele și să fii considerat distant sau nepoliticos.
2. Dacă ai stricat o surpriză
Ai aflat de o petrecere aniversară secretă și ai început să vorbești despre asta tocmai cu persoana vizată înainte să-ți dai seama? Cu siguranță te vei simți prost, dar ai putea încerca să salvezi situația spunând că poate nu ai înțeles bine sau petrecerea nu era pentru ea de fapt. I-ai putea distrage atenția de la ceea ce ai zis punând o altă întrebare sau începând imediat să vorbești despre o altă petrecere la care ați fost împreună.
Dacă nu ai cum să repari ceea ce ai făcut cel mai bine este să-ți recunoști greșeala și să-ți ceri scuze. În unele cazuri este recomandat să suni inclusiv persoana care organizează petrecerea-surpriză și să-i spui ce s-a întâmplat. Dacă sărbătoritul te roagă să nu spui nimic și vrea să aibă parte în continuare de surpriză trebuie să dai prioritate acestei dorințe.
3. Dacă trimiți un email persoanei greșite
Nu este vorba despre un mesaj referitor la restaurantul unde vă veți întâlni la cină care ajunge din greșeală la cineva de la serviciu, în loc de cea mai bună prietenă a ta, ci despre email-urile care au un conținut care ar putea deranja alte persoane. De exemplu persoana care îl primește din greșeală s-ar putea simți jignită de conținut sau, în cel mai nefericit caz, ar putea chiar să o vizeze.
Din momentul în care ți-ai dat seama de greșeala făcută trebuie să iei măsuri.
Primul pas este să recunoști. Sună persoana care a primit email-ul, explică-i în ce condiții l-ai scris (poate erai stresat după o zi lungă de lucru sau îți era foame sau te gândeai la altceva) și că pur și simplu erau niște gânduri de moment, ca o reacție involuntară. Cere-ți scuze pentru ce ai scris și, dacă persoana care a primit email-ul era și subiectul textului, recunoaște că ar fi trebuit să vorbești direct cu ea, în loc să o faci subiectul unor astfel de mesaje. Următoarea dată când te enervează sau te deranjează ceva mai bine ia telefonul și sună-ți prietenii pentru a evita ca mesajele să ajungă la destinatarul greșit.
4. Te-ai sustras unor planuri și ești prins asupra faptului
Îi spui unei prietene că nu ai cum să mergi la cină cu ea pentru că lucrezi peste program, apoi mergi cu alte prietene la restaurant și una din ele îți dă tag la o postare. Tocmai ai fost prins. Dacă prietena pe care ai lăsat-o baltă îți cere explicații cel mai bine este să-i spui ce s-a întâmplat.
Poate te simțeai obosit când ai vorbit cu ea, dar mai târziu ai reușit să rezolvi proiectul la care lucrai și celelalte prietene ale tale plecau în același timp, așa că ați luat masa împreună fără să planificați acest lucru? Nu te teme să explici exact care au fost motivele comportamentului tău.
Cu toate acestea, dacă anulezi o întâlnire numai pentru că ai preferat să faci alte planuri poate fi considerat un gest nepoliticos. Dacă ești în această situație nu este indicat să minți, ci ar trebui să suni persoana respectivă și să-i explici de ce nu te poți întâlni cu ea.
5. Vrei să îmbrățișezi pe cineva și ți se întinde mâna
Este un moment neplăcut, dar gândește-te că putea fi și mai rău, dacă ai fi vrut să o săruți pe obraz. Dacă ți se întâmplă acest lucru este indicat să strângi mâna persoanei, să zâmbești și să o privești în ochi fără timiditate. Momentul va fi dat uitării rapid. De obicei când întâlnești pe cineva pentru prima dată ar trebui să-i strângi mâna, chiar dacă este vorba despre un grătar la care mergi alături de colegii de serviciu. De asemenea, dacă nu îți plac îmbrățișările cel mai bine este să întinzi mâna și să zâmbești pentru a arăta că nu vrei neapărat să creezi o distanță față de interlocutor.
Posteaza comentariu