Cum să faci diferența între tristețe și depresie

Tristețea poate apărea în viața fiecăruia dintre noi, fie ca răspuns la un eveniment nefericit, fie pur și simplu pentru că viața nu poate consta doar în fericire mereu.
Cu toate acestea, este important să cunoaștem semnalele care indică faptul că tristețea omniprezentă a unei persoane, lipsa de bucurie și incapacitatea de a se da jos din pat s-ar putea transforma în depresie. Diferența dintre tristețe și depresie este subtilă. Iată cum îți poți da seama!

Moduri prin care poți să faci diferența între tristețe și depresie


O parte din problema care complică distingerea tristeții temporare și a depresiei pe termen lung este faptul că simptomele sunt adesea destul asemănătoare și că definirea limitelor poate fi foarte dificilă. Mulți oameni au crezut că definiția tulburării depresive majore a fost una prea vagă și că ar patologiza și tristețea și durerea. 

Cel mai relevant factor distinctiv dintre sentimentele temporare ale tristeții și afecțiunile depresive mai serioase este timpul.
Principala componentă diferențiatoare este durata de timp în care pacientul experimentează simptomele. Orice mai lung de o săptămână indică faptul că trebuie consultat un profesionist. Orice persoană care se confruntă cu tristețea și cu o stare de spirit iritabilă, însoțită de schimbări cognitive, care influențează în mod semnificativ capacitatea persoanei de a funcționa mai mult de două săptămâni, trebuie să caute ajutor profesionist. Cu toții ne confruntăm cu stări proaste, dar o perioadă mai lungă de jumătate de lună ne afectează mai mult decât ne dăm seama.

Tipurile de simptome care indică depresia sunt atât extensive, cât și intensive.
Acestea apar fără vreun repaus. Iar simptomele pot fi diferite față de ce auzi în media. Oamenii știu despre oboseala și sentimentele de tristețe, deoarece astfel descrie televizorul tristețea. Alte simptome mai puțin cunoscute includ dificultățile în luarea deciziilor, perioadele îndelungi de somn sau prea scurte de somn, trezirea după 11 ore de somn și prezența oboselii, lipsa speranței și învinuirea constantă. Pentru a fi diagnosticat cu depresie, mai mulți dintre acești factori trebuie să fie alături de tristețe și o stare de spirit proastă, pentru o perioadă lungă de timp.
Un alt factor distinctiv este intensitatea simptomelor. Dacă sunt incredibil de intense, dacă nu ești capabil să te gândești că te vei simți vreodată bine, atunci poate fi vorba despre o depresie serioasă. Persoanele care suferă de depresie nu au parte de o ameliorare a simptomelor. În plus, pe cât de des este întâlnită tristețea, pe atât de comună este și depresia. 
iulia-mirica