Cum îți influențează culorile și luminozitatea dispoziția

Culorile și luminozitatea fac parte dintr-un caleidoscop complex, o paletă cu care creierul interacționează pentru a contura o imagine.
Prin alegerea culorilor pe care le porți, pe care le ai în jurul tău, precum și luminozitatea, îți poți ajusta dispoziția. Acest lucru reprezintă și o chestiune de asociere pe care o percepe fiecare persoană, nu doar o generalizare științifică. Iată cum îți pot influența culorile și luminozitatea dispoziția!

Modurile prin care culorile și luminozitatea influențează starea de spirit


1. Temperatura culorilor


Temperatura unei culori este definită și de intensitatea și strălucirea luminii. Culorile care au o temperatură mai ridicată a luminozității promovează un nivel mai ridicat de energie, pe când temperaturile scăzute ale culorilor sau culorile roșiatice au un efect calmant.
Modul în care este luminată o cameră poate determina nivelul de energie al organismului.

2. Lumina albastră și corelația cu somnul


Lumina albastră, care are o temperatură ridicată a culorii, este mai apropiată de lumina soarelui de la prânz, având și proprietăți de mărire a nivelului energetic. Acest tip de lumină interacționează cu creierul. Lumina verde are un efect opus, promovând starea de somnolență. Potrivit studiilor, lumina cu tente albastre este perfectă pentru creșterea performanței și reducerea stării de somnolență.

3. Culorile și emoțiile


Cercetătorii încă încearcă să își dea seama cum influențează culorile emoțiile pe care le trăim. O echipă de studenți a aflat că există anumite culori care induc răspunsuri emoționale pozitive.
Printre acestea se numără: roșu, galben, verde, albastru și violet. Culoarea roșie este asociată cu pasiunea, căldura și emoția. Verdele este calm, revigorant și echilibrat. Galbenul inspiră optimism, încredere și prietenie, pe când culoarea albastră este corelată cu încrederea și logica. Violetul transmite autenticitate, lux și conștiință spirituală.

Acestea sunt asociațiile pozitive, însă nu toate persoanele percep culorile la fel. Există și analogii emoționale negative. Galbenul este adesea asociat cu frica, roșul cu furia, verdele cu plictiseala, violetul cu sentimentul de inferioritate, iar albastrul cu răceala și ostilitatea.

Culoarea neagră poate fi asociată cu securitatea și siguranța emoțională, însă poate sugera și o răceală emoțională.
Când vine vorba de maro, această culoare poate indica încredere, susținere, seriozitate, însă și un simț al umorului scăzut. Rozul poate promova liniștea, căldura și iubirea, însă și claustrofobia emoțională. Culoarea portocalie este corelată cu distracția și o viață activă, însă poate transmite și un sentiment de imaturitate și frustrare. Griul este neutru, în timp ce albul reprezintă claritatea și puritatea, însă poate sugera și inexpresivitate sau ostilitate.

Încearcă să găsești culorile și luminozitatea potrivite pentru tine, la birou și acasă, până obții un echilibru perfect pentru dispoziția ta.
iulia-mirica